2017. március 18., szombat

A nyugati part felé


Wanaka kihagyhatatlan látványossága a Wanaka Tree, egy fa, mely a tóban áll. Igaz, hogy most épp a tó vízszintje elég alacsony és a fa száraz lábbal épp elérhető, de ez nem mindig van így. 

Reggel programunk a fának - a tóparti sétaúton elérhető - meglátogatása volt. Elkészültek a fényképek - állítólag ez a világ legtöbbet fotózott fája. 

Makarora egy kis turista központ a Haast átkelőn, ami a déli sziget hegyvonulatának keleti és nyugati oldalát kapcsolja össze. Itt csak egy rövid erdei túrát tettünk. Egy stoppos amerikai utasunk innen indult több napos túrára a környező hegyekbe. 

Útközben kényszerű pihenőt okozott az, hogy a Wanaka tóból egy helikopter épp vizet szállított több körben egy kőomlás következményeinek a felszámolásához, hogy az út újra biztonságosan járható legyen. 

Haast környékén lenéztünk a tengerpartra: kietlen táj és sandfly-ok. Néhány fotó után tovább álltunk. 

Utolsó érdekesség erre a napra a Matheson Lake. A trekk körbe vezet. A tóban nagyon szépen tükröződik a környezete. Sajnos a felhők a naplemente látványától megfosztottak minket, de azért nincs mire panaszkodni. 

A szállásra hajtottunk és egy kellemes vacsorával zártuk a napot. A backpackers közös zuhanyzója (ez az első ilyen szállásunk) nem aratott utastársamnál nagy sikert, de aztán a tisztaság utáni vágy győzött.... 

Az este nagy kérdése a helikopteres gleccser túra volt (kb. 90.000 Ft/fő). Máshogy a gleccserre (mármint a jégre) jelenleg nem lehet feljutni (korábban voltak trekkinges vezetett túrák, de a lenti szakaszok instabilitása miatt ezeket leállították). 

Nincsenek megjegyzések: