2017. március 28., kedd

Egyebek - Új-Zéland


Víz

Furcsa dolog, hogy Ázsiában nem iszol csapvizet, hacsak külön nem jelölik, hogy az iható (no meg el is hiszed nekik). Új-Zélandra érkezve rutinból vettem egy üveg vizet - aranyárban. Ekkor tudatosult bennem, hogy itt iható a csapvíz is, hacsak külön nem jelölik, hogy az nem iható (ezt itt érdemes elhinni). 

Így aztán sok csapvizet ittam. A déli szigeten nagyon jó a víz minősége (az íze is). Átkompozva az északi szigetre a csapvíznek amolyan magyaros mellékíze lett szinte mindenhol. Ez furcsa volt, az okát nem tudom. 

Van még egy olyan szokás Új-Zélandon, amit nem árt tudni: bármilyen kávézóban, étteremben, ahol fogyasztasz valamit ingyen hoznak vizet az asztalodhoz vagy találsz kikészítve és kiszolgálhatod magad. Ha van vizespalackod, azt is szívesen megtöltik (benzinkúton is). Ezt jó tudni ;-) 

Visszaérve Ázsiába újra veszed az ivóvizet - itt viszont legalább olcsó. 

Repülő 

Az AirAsia járatain sokat utaztam. Diszkont, de az a barátságos fajta. Most a hosszútávú járatát is kipróbáltam és ár-érték arányban nem lehet rájuk egy rossz szavam sem. Persze a jó árat ki kell fogni... Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy ilyen "kifogott" ár híján már szegényes a fedélzeti szolgáltatás (se személyes monitor, se közös tv, nincs takaró, kaja, pia ingyen). 

Tranzit (Gold Coast)

Egy repülőnyi ember leszáll a gépről: oda viszont biztonsági ellenőrzés nélkül nem kerülhetett. Mire fel a cirkusz újra?  Értem én, hogy a helyiek felelnek az induló járatokért és így kötelesek végig csinálni a procedúrát. 

Azt már nehezebb érteni, hogy az utasok miért úgy viselkednek, mintha életükben először esnének át ilyen ellenőrzésen. 

Az ilyen kellemetlenséget is be kell kalkulálni az árakba és az értékekbe.

Kínai repülőjegy 

Nehezebb bekalkulálni a kínai légitársaságok és a helyi hatóságok ügyeit. Sokan éltek át kellemetlenséget az átszállások során. Sajnos ezt most szűkebb környezetem kárán magam is tapasztaltam. 

Nemzetközi jegyet úgy adtak el, hogy abban a két nemzetközi járat között egy helyi (országon belüli) járat is volt beszúrva (be kell lépni az országba és ki is kell onnan lépni). Erre viszont a tranzit vízum nem alkalmas. Tehát rendes, kétszeri beutazásra alkalmas vízumot kell szerezni az oda-vissza útra, ha ez leesik neked, azután hogy vettél egy jegyet. Ha nem, megszívod. 

Egy arc azt is mesélte, hogy a tranzit során kihallgatták és arról faggatták, hogy miért Kínán keresztül utazik (az igazság, hogy olcsó a jegy nem hatotta meg őket) :-( 

Kiwis (Kiwik) 

Ettünk kiváló olasz kiwit. Azt árultak. A helyi kiwinek majd most, ősszel lesz a szezonja. Majd otthon biztos lesz a boltokban. 

Nem láttam most viszont kiwi madarat. Mivel éjszakai madár, a szabadban nem is nagyon lehet vele találkozni. Azonban vannak kiwi házak, ahol az éjjel és a nappal fel van cserélve (megvilágítás) és ott megfigyelhetők. Ez most kimaradt. 

Ami kimaradt 

Ami még kimaradt - a teljesség igénye nélkül: találkozás kea-val (helyi intelligens papagáj féle), Milford Sounds, Glow worms cave (világító állatkák barlangban), Aucklandtől északra elmenni illetve a déli sziget északkeleti és teljes déli része) 

Szóval még érdemes lehet visszmenni. 

Nincsenek megjegyzések: