2008. május 2., péntek

USA 5

San Franciscobol a parti uton megyek vissza Los Angelesbe. Meg a Corona Heightsrol (ez egy magaslat, ami epp nem volt kodben) vetek egy pillantast az ebredo varosra, majd a meg reggeli kodbe (paraba?) burkolozo ocean part fele indulok.





A kanyargos parti ut menten gyonyoru latvanyt nyujt a hol napos, hol felhos idoben az ocean valtozatos partja. Szinte minden kilometeren (bocs, itt: merfoldon) meg lehet(ne) allni ...






Monterey

Valamikor halaszok lakta telepules, ma a regi molo a turizmust szolgalja (eves-ivas-vasarlas), mellette vitorlas kikoto - a vizben fokakkal.

A valamikor jelentos kereskedelemre a volt vamhaz utal, ma kis muzeum. A partrol hangulatos setany vezet fel a varoskaba.

Rengeteg a turista, szokatlanul sok francia szot hallani.


Carmel

Europarol szolva ugy kezdhetnenk, hogy a varoska epiteszete szamos stilus nyomait viseli ... De ez itt amerika, igy inkabb az lenne a helyes, ha azt mondanam, hogy stilizalt regies varoska, igen sok galeriaval, antik holmival es puccos butikokkal (termeszetesen ettermekkel, kavezokkal, fagyizoval, stb ...). Az utcakon elsosorban elorehaladott koru uri kozonseg, nehany esetben koraven fiatalokkal, megfeleloen elit ruhazatban, lassan mozogva halad a lexus (bocs, luxus) autojatol a fogyasztas kapolnacskai fele vagy nehany tulmeretes reciklalt papirzacskoval visszafele. Fotozni kellett volna oket.

Megnyugtatasul: a parton itt is homok van, nem ezust- vagy aranypor.

Big Sur Nemzeti Park

A part menti erdosegben kialakitott park. Egy kis trekking a Pfeiffer Falls es Valley View osvenyen osi fak kozott. Kellemes fenyo es erdo illat.








Hearst Castle - San Simeon

William R Hearst gazdag szulok meg gazdagabb gyermekekent jelentos media-sajto birodalmat epitett ki az 1800-as evek vege fele. Szulei birtokan, kozel az oceanhoz, egy gyerekkoratol szeretett dombon megalmodta es megepitette kastelyat - Kalifornia elso noi epiteszevel.

Ma muzeum. A foepuletet vendeghazak, uszomedence veszik korul, no meg egy gyonyoru kert es a birtok.

Koranak hiressegei voltak vendegei (Churchill, Chaplin neve nekunk is ismeros lehet).

Tobbfele vezetett tura kozul kell valasztani (en a bevezetot valasztottam, de maradt meg lehetoseg boven, ha erre jarnek ujra). Egy film mutatja be a kastely tortenetet a turat kovetoen. Maga a kastely egyben muzeum is, hiszen a berendezesi targyak tortenelmi korokbol szarmaznak - tobbseguk Europabol.




Morro Bay

Tengerparti udulohely, egy kikotonek igen kedvezo termeszetes obollel - a kornyezo hegyekrol a vizet levezeto folyok az obolben egyesulnek es a Morro Rock altal vedett csatornan omlenek az oceanba. E csatorna a kikoto bejarata is, melyben meg vihar eseten is viszonylag nyugodt a vizfelszin.

Sajnos az igen eros szel miatt nem volt a hely tul elvezetes.

Homok Dunek - Guadalupe

A szel alakitotta dombok kozott magam is tapasztaltam a szel erejet. Par perces setam soran az esokabatomba becsapodo homokszemek hangjat hallgathattam, mig a zart cipom igy is tele lett homokkal.

Visszafele a kocsi karosszeriajarol is a homok hangja hallatszott. Itt-ott az utat is friss homokbuckak takartak. Szornyu lehet egy sivatagi homokvihar ...

Nincsenek megjegyzések: