2008. május 20., kedd

Turista, mondd ... 5

Motto: "Turista, mondd, mit tehetsz?; Orulj neki, hogy itt lehetsz!"

Metro - Chicago

A belvarosban vas allvanyzaton jar szamos vonal szerelvenye, a megallok is az allvanyzaton kerultek kialakitasra. Amikor a vonat feletted elhalad, minden mas hang megszunik szamodra letezni, olyan zaj van.

A repterrol kb 15 megallo a belvaros. Megerkezesemkor, nemi karbantartas miatt, ezt sikerult masfel ora alatt megtenni.

Viszont sokat tanultam: az allomasok elotti tajekoztatast nemi tovabbkepzesi programmal egeszitettek ki. Ebbol tudhato, hogy:
- allo utasoknak nem szabad az ajtonak dolni, mert veszelyes,
- nem szabad elektronikus eszkozoket ugy hasznalni, hogy azok zaja (zeneje) masokat zavarjon,
- nem szabad szemetelni,
- nem szabad enni, inni,
- stb.
Kar, hogy a kepzesi program nem fejlodott tul sokat az itt toltott par nap alatt. Valahogy Orwell jutott az eszembe ...

All you can (do:) eat (Egyel amennyit birsz!) - USA

Komolyan veszik itt az ilyen felszolitasokat. Etterem. Befizetsz 12 dollart es ehetsz-ihatsz kedvedre. Las Vegasban ugyanez 20 dollar, haromszoros valasztek, jobb izek - bar ez lehet, hogy rajtam kivul senkit nem erdekel.

Szoval komolyan veszik itt az ilyen felszolitasokat, esznek. Es meg is van a latszatja. Az egyik ilyen helyen a bent ulok kb. 80 szazaleka koroson elhizott volt, beleertve a gyerekeket is.

Nagyon sok helyen (kozlekedesi eszkozok, epuletek, utca, stb.) komoly technikai infrastruktura segiti a mozgasserulteket (helyes), de e kategoriaban jelennek meg az elhizasuk kovetkezteben onallo mozgasra nem vagy csak limitalt ideig kepesek is.

Elgondolkodtato. El is gondolkodott ezen valaki: egy jelenlegi sikerkonyvben (bestseller) tanacsokat ad, hogy melyik hamburger az egeszsegesebb (Pl.: BigMac jobb, mint a sajtburger ... - biztos igaza van).

Az idealis amerikai manapsag hatizsakkal jar. Ugyanis a kezitaska gatolna abban, hogy a folyamatos elelmezesehez szukseges uditos vagy kaves pohar illetve az a kis 'lajtos' chips elferjen a kezeiben. E nepi szokas mindenkie ...

Ma azt vettem eszre, hogy en is papir kavespoharral boklaszom a repteren. Eztan majd jobban figyelek, de ez mar jelzes erteku: ideje hazahuzni ...

Expert traveller - Midway Airport, Chicago

Repter. E-ticket. Nincs semmim kinyomtatva. Check-in. Csomaggal vagy anelkul. Meglevo E-ticket vagy most vasarolsz, esetleg modositasz. Sorbanallashoz terelokorlatok. Assistant (segito) segit (pedig van mar eleg bajom) a kulonbozo sorok kozotti valasztasban. A check-in-nel egy holgy ket onkiszolgalo pultot tamogat. Beutod magadnak a foglalasi kodot vagy lehuzod a bankkartyat, amivel a jegyet fizetted, beirod a feladando csomagok szamat, kijon a boarding pass. Ha nincs csomagod, akkor megsporoljak a holgyet. A holgy - mindezek utan - csak a szemelyazonossagot ellenorzi illetve a csomagra teszi a vonalkodos szalagot. (Ha nincs feladando csomagod, akkor ez kimarad.) A csomagot arra szakosodott szemelyzet helyezi a szallitoszallagra. (A holgy ehhez vagy gyenge vagy tulkepzett - kell masnak is munkahely.)

A biztonsagi ellenorzeshez sorok. Assistant segiti a valasztast. Kulon dokumentum ellenorzes (megprobalja az utlevelemben a vizum matricat kulon lapozni, hm ...). Sor kulon a gyakorlott utazoknak (expert traveller, havonta legalabb ket repules): talan sikerulni fog, tudom, hogy mit kell csinalni: zsebek uresek, ov, ora a kis hatizsakban, pulover, cipo (mindenkivel levetetik) az atvilagitogepben. Megfelelek, nem hiaba gyakoroltam mostanaban. Baromi gyorsan haladunk, mig a masik sorokban igen lassan jutnak elore a kevesbe gyakorlottak. Erdemes tanulni.

A kapuknal (gate) fotelek, WiFi (fizetos, de szamos szolgaltaton keresztul hasznalhatod), elektromos csatlakozo (ingyenes) mindegyik mellett.

Itt gondoskodnak a dolgozokrol. Csokkentik a kvalifikalt munkakoroket es novelik a biztonsagiak szamat illetve azoket, akik segitenek (ha kell, ha nem). Felvetel IQ alapon (vegulis itt talaltak fel ezt is), csak tul sok ne legyen. Viszont igy a munkaerokereslet igazodik az oktatas kibocsatokepessegehez.

Megjegyzem, hogy az egyetemi kepzesben az oktato-kutatok tobb, mint fele kulfoldi ...

Talan kellene egy utazasi egyetemet alapitani es akkor a gyors sorokba (expert traveller) csak diplomaval lehetne beallni - persze egy segito adna instrukciot es egy biztonsagi ellenorizne a diplomat (nehogy hamisitvany legyen).

Security mashogy - Auckland, New Zeland

Ide kivankozik ez a kis mese. Helyi jarat. Check-in OK. Varod az indulast. 30 perccel korabban lehet menni (elobb nem). Egy holgy megnezi a boarding pass-t. Es szepen elsetalsz a gepig. Se rontgen, se femdetektor, se biztonsagiak - es nem segitett rajtad senki. Fo a bizalom.

Ahany orszag ...

Drop off charge (Mashova visszavitt berauto eseten fizetendo dij) - San Diego, USA

San Diegoban berlek autot. Netes foglalas. Majd visszaviszem a los angelesi depoba. Az ugye - esetemben - ingyenes? (Mindketto Californiaban van es erre - a netes foglalasi rendszer szerint - nincs drop off charge.)

Hat nem. Pedig szerintem igen. Vita. Manager. Az is O. Hm ... Javaslom, hogy nezzuk meg az interneten ott, ahol a foglalast csinaltam, merthogy szamomra az a mervado es akkor nem kell vitazni (tenyeken nem erdemes). Nincs az irodaban internet (he-he).

Masik manager jon. Beprobalkozik valamilyen szkriptelt szoveggel - rendreutasitom: javaslom, hogy figyeljen inkabb ram. Nem szivesen, de megteszi. Veri a kompjuteret, de a papiron a drop-off 'jova van irva'.

Nem egyszeru idonkent veluk ...

Nincsenek megjegyzések: