2008. május 2., péntek

USA 4

San Francisco

Evekkel ezelott valaki lelkesen meselt Yosemite es San Francisco szepsegeirol. Ez volt az egyik meghatarozo oka, hogy e helyek bekerultek az utitervembe. Ahogy Yosemite-ben nem csalodtam, ugy San Francisco is gyonyoru elso latasra - mar a hidrol is ... (Bay Bridge)











Fishermen's Wharf

Az elso utam a szallashoz kozeli Fishermen's Wharf-hoz vezetett. Olyan igazi turistalatvanyossag, megis hangulatos - kilatassal mindenre: Alcatraz, Golden Gate Bridge, kikoto ... Na es a jellemzo san franciscoi villamos.

Nehany meglatogathato tortenelmi hajo tette e setat erdekesebbe.



Golden Gate Bridge - kerekparral

Tobb ceg is ajanl berelheto kerekparokat es a hidon atvezeto utvonalat - esetleg visszafele komppal. A legtavolabbi telepules, ahonnan komppal vissza lehet jonni Tiburon, 26 km. Szep kisvaros, feluton egy masik hasonloan szep telepulessel (Sausalito) egy kis obol ket oldalan. Jo kis kirandulas, mely igen nepszeru a turistak koreben.




A varos

A komptol varosnezesre indultam: dombra fel-le, Columbus Ave, Union Square es kornyeke, Market Street. Ez utobbiak korul bevasarlo kozpontok, markaboltok. A Market Street tovahaladva "iparos lanyok" es gyanusan uzletelo fiuk. Mas piaci szegmenst celoznak, mint par szaz meterrel elobb. Tovahaladva a hatalom (vagy demokracia) szimbolumai, koztuk a varoshazaval, melyet szerenyebb orszagok parlamentjei irigykedve neznek.



A varosnak nagy kinai negyede is van (kicsit elturistasodva) es szerenyebb, de szep japan negyede.











Coit Tower - Telegraph Hill

A hegy a valaha ott epult telegraf allomasrol, a torony pedig egy - gyerekkoraban a tuzbol kimentett - kislanyrol kapta a nevet, aki a tuzoltok partoloja volt egesz eleteben. Szep a toronybol a kilatas.












Alcatraz

Komp visz ki a szigetre, kb. 2 km a kikototol.

A sziget ugyan az 1934-1963 kozott mukodtetett polgari bortonrol hires (hirhedt), de elotte volt itt katonai borton, erod (az oblot vedeni), vilagitotorony es elovilaga is ujra gazdag, amiota nemzeti park reszekent vedett (1972).

1969-ben 19 honapra indianok "foglaltak el", igy demonstralva - sikeresen - osi jogaikert.

A mindenkori szemelyzet egy resze - sokuk csaladostol - a szigeten is lakott. A gyerekeket hajo vitte iskolaba. Biztonsagos hely volt.

Maga a bortonepulet, a sziget tetejen, felelmetes hely. Rideg, hideg, egyhangu - kemeny szabalyokkal. Nagyon elvezetes, jol kovetheto audio anyag all rendelkezesre, mely vegigvetet az intezmeny lenyeges reszein es ismerteti a fontosabb esemenyeket.

USS Pampanito Tengeralattjaro

Leginkabb azert neztem meg, mert erdekelt, hogy mi a kulonbseg egy orosz es egy amerikai tengeralattjaro kozott, melyek a Masodik Vilaghaboruban szolgaltak. Nagyjabol ugyanannyi tengeresz szolgalt rajtuk. A technologiai szinvonalat nem tudnam osszehasonlitani, de a szemelyzet korulmenyei hatarozottan jobbnak tuntek a lehetosegekhez kepest.

Galeriak

Befejezesul emlitest kell tennem arrol a szamtalan lehetosegrol, amit San Francisco a muveszetek teren nyujt. Sajnos nem sok ido maradt ezek elvezetere ... Majd legkozelebb.

Nincsenek megjegyzések: