2008. február 28., csütörtök

Turista, mondd ... 1

Motto: "Turista, mondd, mit tehetsz?; Orulj neki, hogy itt lehetsz!"

Mar regebben elkezdtem "kis-szines" kategoriaba illo temakat gyujteni, melyekhez talan a fenti motto jol illik. Mara ezekbol elkeszult elso "post" jutott az erdeklodo olvasoknak.

"Fiam szuletett." - Yogyakarta

A szultan palotajabol tartottam a batikos galeria fele (kb. 1 km), amikor az egyik sarkon, az atkelesre vakozva egy helybeli hozzam szol. Alacsony ember volt es mivel en meg a jardan alltam, o pedig az uttesten, kicsit orias-torpe relacio alakult ki, amit a forgalom nem elhanyagolhato zaja is fuszerezett. Ezen a kornyeken sok a turista is, igy alkalmi arusok vagy onjelolt idegenvezetok is megszolitottak, ugyhogy egy nemleges gesztussal, kis mosollyal gondoltam lezarni beszelgetesunket - bar fogalmam sem volt arrol, hogy mit is akar.

Elkerulhetetlen volt a szemkontaktus es a tekintete nem illett a kepbe. Tul oszinte es fellelkesult volt.

Szabaly, hogy - udvarias "nem" gesztus mellett - tartsd fenn a mozgasdinamikad (sebesseg, irany, stb.), ha nem kivanatos ajanlatokkal talalnak meg. Ugyhogy kozben leleptem a jardarol, atevickeltem a forgalmon, jardara fel. Az arc mellettem, meg mindig beszel ... Visszakerdezek angolul, hogy mi is van? "My son was born today.("Ma megszuletett a fiam.") Es mesel: most jon a korhazbol, megy haza, itt lakik nem messze, van mar egy 6 eves kislanya, majd megy vissza a korhazba ...

Ohatatlanul felmerul a kerdes, hogy ez milyen uzlet lesz? Kulonosen, hogy az angolsaga is igen jo. De csak nem akar kiderulni. Jon mellettem, mondja a mesejet, kerdez ezt-azt, figyel a valaszra es boldog. Aztan elvalnak utjaink. Sok boldogsagot kivanok. Remelem megadatik nekik.

Kinek a halozatan? (1) - Yogyakarta

"Have your own local number!" (Legyen sajat helyi szamod!) - olvashato egy hirdetesen angolul (ritkak az angol hirdetesek). Mobilosoknak szol. Roamingoloknak. Hm ... Ingyen fogadhatsz SMS-t (gondolom agyafurtabb szolgaltatok roamingban ezt is dijazzak, es hivasokat a helyi telefonokrol (azaz a helyiek nem nemzetkozi tarifaert - plusz a te roaming dijad - ernek el). Nem utolsosorban, az ajanlatot tevo halozatat fogod hasznalni. Mindezt egy ingyenes SMS-sel el lehet rendezni. Hoppá! (Ez a kifejezes honnan jutott eszmbe?)

Kinek a halozatan? (2) - Szingapur

Erkezes utan bekapcsolom a telefonom. Jonnek a szokasos SMS-k. (1) Udv, helyi szolgaltato, ugyfelszolgalata, T-Mobil ugyfelszolgalat szama (az nincs ott, hogy roaming dijert hallgathato a gepi eligazitas es a zene ...), kellemes ..., stb. (2) Figyelmeztetes, hogy az adaforgalom dijai elterhetnek. Hm. Ezek szerint nem csak en talalkoztam olyanokkal, akik Skype-oltak egy jot olcson - tobb ezres roaming adatforgalmi dijert cserebe. Ovatosan a mobil internettel! (3) Harmadik? Ilyen nem szokott jonni. Singtel ("Szingapuri Matav"): hivd a *186-ot ingyenes WiFi felhasznalonev/jelszoert. Megtartom. A belvaros tele HotSpotokkal. Hivom. Jon az SMS, ejfelig ervenyes, de masnap ujra hivhatod. Mukodik. Web OK. Levelek lejonnek. Kuldeni nem lehet (SSL titkositas nincs engedelyezve). De az eldolt, hogy kinek a halozatan roamingolsz. Hoppá!

Belyeg es posta

Megigertem egy kepeslapot Balirol valakinek, de elfelejtettem. Yogyakartaban - hal' Istennek - arulnak Bali-s lapokat is. Veszek. A repteren jut eszembe megirni. Belyeg. Sehol a repteren - kepeslapot legalabb 4 helyen arulnak. Mindegy, majd Jakartabol.

Jakartaban nagyon sok helyen arulnak kepeslapot. Posta sehol. Elszant vagyok: veszek belyeget kepeslappal (vagy forditva), csak mar elkuldhessem. Nincs. A repteren ismet eszembe jut. Nincs.

Szingapur. Postat keresek. Van - a terkepen. A valosagban: epitkezes. Kovetkezot veszem a terkepen: egy irodaepulet, mindenfele uzlettel. Korbejarom. Posta sehol. Kis uzletek. Felirat: "Post stamp dealer". Kis kioszk. Megveszem. Feladni? "Epulet elott van a postalada." Nem megyek vissza megkerdezni megegyszer, ugyanis nincs.

Majd talalok. 2 nap alatt nem sikerul - pedig sokszor eszembe jutott. Tenyleg.

Repter. Kerdezem. Mutatjak. Ott van.

NB: Szingapur - Changi Repter mar tobbszor az "Ev Reptere" volt. Biztos nem veletlenul.

Kartyak - Miert erdemes tobb banknal szamlat vezetni? - Bali

"Tud egy masik kartyat adni?" - kerdezi az elado. Persze tudok, mert van nalam masik is. Tegnap talan megsem az automata (ATM) volt rossz - akkor sem adott erre a kartyara ki penzt. Pedig ez lett volna a leggazdasagosabb. Nevezzuk a bankot C-nek. Van masik, o lesz az O. O-nak nincs dollar szamlaja kartyaval. Mindent napi arfolyamon szamolnak at forintra (de legalabb kedvezo arfolyamon). C-nek a kartyaja hasznalhato forint es dollar szamlahoz is, sot telefonon at is allithato - kedves kezelon keresztul.

Forint szamlaval nem tul okos hasznalni C kartyajat kulfoldon, mert C tragikusan elonytelen arfolyamon szamolgat.

Vettem meg otthon dollart, be is tettem C-hez, at is allitottam a kartyat. De nem mukodik. Pedig most a forint igen gyenge.

Van nemzetkozi zold szama C-nek. Csak az meg mobilrol nem megy. Hivom a vezetekes otthoni szamot mobilrol. Beutok gyorsan es mindent, ami az IVR-nak kell, meghallgatom, amit megkell, nyomom, meghallgatom a kezelot is (kotelezo skript - ugyse menekulnek). Elmondom: atallitottam - latja, igyse-ugyse megy - nem latja, szerinte miden OK. Hitetlenkedem. Birja. Az ido megy. Megemlitem, hogy karom keletkezik ... Nem remul meg, de "az On dollar szamlaja 'inaktiv', nem volt fel eve forgalom rajta" - mondja (Leszamitva az oda utalt dollarokat - gondolom en). "Inaktiv" info nincs a kivonaton, az atallitos kezelo sem szolt errol semmit. Sajnalja. Atallitja. Kerek 30 dollart - karteritesul. Tovabbitja. OK, de intezzek nelkulem, utaljak a szamlamra mert en nem vagyok otthon.

Kuba jut eszembe. C-vel ott is mindig volt valami. Azonban O megbizhatoan mukodik - meg sosem hagyott cserben.

Otthon level erkezik C-tol. Tovabbitottak. Meghallgattak a hangfelvetelt. Ertik. Sajnaljak - baromira. A karteriteshez mutassam be a karomat igazolo iratokat. 30 dollar nekik biztos olcsobb lett volna, mintha en beallitok iratokkal. Beallitsak? - majusig elgondolkodom rajta.

Nincsenek megjegyzések: