2008. február 12., kedd

Bali 2 - Ubud

Ubud

Ezt is Viki javasolta es ismet igaza lett. Ma (12.02.2008) erkeztem Ubudba. Most lassan 22:00 ora lesz, probalom a tobb napos elmaradast behozni.

Az ut sem telt el unalmasan. A sofor (aki egyebkent a szallodaban pincer is) reggel megjelent a - lathatoan terhes - felesegevel es elindultunk. Baratsagosan erdeklodtem, hogy mikorra varjak a gyermeket. Valasz: ebben a honapban. Pontosabban? Barmelyik nap. - Erdekes lesz szulest segiteni Balin. Az ok - csak megkerdeztem, hogy ez miert jo -, amiert a feleseg jott, hogy igy maga mellett tudhatja. Az a felvetesem, hogy a zotykolodes nem biztos, hogy hasznal, nem talalt megertesre - szerinte ez csak jo, hogy tortenjen lassan valami. A szulesbol vegulis kimaradtam.

Hogy kell vigyazni a nyelvvel. Megegyeztunk, hogy ez az ut 250 (ezer) lesz. Volt meg nalam 300. Amikor megtalaltuk a Viki altal javasolt szallast es fizettem volna a sofornek, kiderult, hogy o 350-t mondott. Vegulis dollarbol ki lett fizetve a hite szerint. Hiaba a kiejtes megiscsak nagyon fontos. (A kulonbseg kb. 10 USD.)

Az elso megallo egy vizi palota, amit szinten Viki ajanlott. A regio kiralyanak palotaja volt, furdovel, tavakkal. Most is lehet furodni (kis belepoert), de ezt most kihagytam. A palotakert viszont nagyon jol nez ki.


A soforomnek a javara szoljon, hogy javasolt viszont egy falut, ahova utkozben be is tertunk. Kicsit marketing falu, de legalabb kulturaltan csinaljak. A falut vegig lehet nezni. Ket hegy kozotti volgyben, meses helyen van. Nincs belepo, viszont lehet "donation"-t felajanlani. Az egyik falubeli vegigkiser es elmeseli a falu eletet, tortenetet, beszelget. Erti a kerdeseket. Termelnek rizst, gyumolcsot, zoldseget.





Van kozossegi tisztalkodo hely (ferfi, noi - ebben kulon moso tekno is, erre itt a ferfiaknak nincs szukseguk - es szent(elt) viz, amit unnepek eseten hasznalnak). Van elemi iskola es hely falugyulesre illetve rendezvenyekre (pl.: eskuvo). Sok a kezmuves tevekenyseg (szoves, faragas, metszes, stb.) - ezeket be is mutatjak. Persze venni is lehet, de nincs sales push, ami jol esik. 600-700 fo el itt immar kb. 400-450 eve. Nekem tetszett.






Vikinek abban volt igaza, hogy erdemes elnezni Ubudba. Ime:

Ubud

Bali muveszeterol hires varosa. Alkottak itt europaiak, helyiek es masok is. Majdnem delutan ketto, mire elfoglalom a szallast. A reggelin es a faluba kapott gyumolcson kivut meg semmit nem ettem. Bank automatabol penz, aztan kaja (fried noodles vegetable - most mar minden johetne). Kozben valami miatt enyhe diszkonfort ragad el. Lassan tudatosul bennem, hogy az allando jarmuforgalom es a tulekedo turistak okozzak. A kozpontban a szuk utcakon boltok, piac, galeriak, kavezok, szallasok, utazasi irodak. Ez nem volt Amedben, az ottani nyugalom itt kezdi elnyerni igazi erteket. Azert persze korulnezek. Megtalalom a WiFi-s helyet. Elvagyok vagy ket orat.

Ujabb seta, veszek az utcan egy darab papirt - allitolag belepo az esti (19:30) kheca tanc eloadasra. A kezdesig van meg ket ora. Megnezem a galeriakat - festmenyek minden stilusban. Egyre tobb kezd ismeros lenni. Talan van a hatterben egy kis tomegtermeles (is)? De kar lett volna kihagyni.

A darab papir vegulis tenyleg belepo. A show tobb mint egy ora. Szereplok legalabb annyian, mint nezok. Gepzene helyett ok enekelnek. Egy tortenetet kovetoen tanc es tuzonjaras. Latvanyos. Nincs az a "magyarosh" turista butito erzesem. Kozben megerdt az eso - a szokasos napi aldas - es tuljutva az intenziv szakaszon, el is csitult az eloadas vegere.

A szallasra tartva - tocsakat tobb-kevesebb sikerrel kerulgetve - veszek vizet es csokit, igazi csokit. Talan ez az egyetlen, ami Amedben hianyzott.

A reggeli omlet (no meg persze az elmaradhatatlan tea, gyumolcs, lekvar, piritos) nagyon finom. El kellene valahogy jutni Yogyakartaba. Irany valami Internet. Vannak jaratok, de tul sok a legitarsasag. Dontok: majd a repteren veszek jegyet. Meg megnezem az e-mail-ket, blogra fotok - el is megy ket ora.

Hetkor van gep. Negy ora szabad(abb) ido. Olvasas, rejtveny, blog iras a PDA-n.

Bali... Egy ujabb szeglete a vilagnak, ahova erdemes lenne visszaterni.






2 megjegyzés:

krisztian írta...

sokat hallottunk Vikiről
láthatnánk végre? :)

Panky írta...

"meg persze az elmaradhatatlan tea[...]" oooo Kisfiam! hova is tuntek azok a boldog bufes napok ...