2008. február 19., kedd

Jakarta 2

Kicsit meg nezelodok, aztan vissza buszozok a Monas-hoz (Fuggetlensegi emlekmu) - kozel a szallasomhoz, egy hatalmas park kozepen. A parkban emberek, sokan. Az emlekmu tetejen kilato es a fuggetlenseg langja. Az aljan hatalmas sor (kb. 2-3 ora). Kihagyom.

A park mogott egy mecset, egyik onkentes idegenvezeto (azthiszem kepeslapot akart eladni) azt mondta, hogy be lehet menni megnezni - meg hitetleneknek is. Es tenyleg, bar a rovidnadragom bent - nem a bejaratnal, ahol a cipot le kellett adni - feltunik az egyik ornek. Elkiser (hat nem volt azonnal egyertelmu, hogy hova) kedvesen az informaciohoz, kapok idegenvezetot, valami hosszu ruhafelet. Maximum 77 ezer (!) ember fer be egyszerre, negy szint a fo csarnokban, tobb udvar. Monumentalis.

Mogotte, az utca tuloldalan kereszteny templom all. Az elmult napokban tobb helybeli is tett - jo ertelmu - megjegyzest Indonezia sokszinusegere es az egymassal szembeni toleranciara. Itt ugy tunik ez tenyleg mukodik. Jo latni.

Visszaindulok a szallasra. Utkozben meg benezek egy galeriaba. Az egyik kiallitas szobrokbol all. Ime egy jopofa. Erdekes, hogy a helyiek mintegy sajatos muelvezetkent az alkotasokkal (inkabb kozottuk) fenykepezkednek nem keves idot szanva a "tokeletes" beall(it)asra.










Masnapra szanom a Nemzeti Muzeumot. Rendorok, katonak az epulet korul. Epp induloban. Varok. Bemegyek. Gyorsan kiderul: hetfo szunnap (hacsak nem konvoj visszi oda az embert). Szemben a park a Monas emlekmuvel. Mozgas alig. Nyitva van. Sor nincs. Feljutok a kilatoba.

A kilatoban ramkoszonnek. Ez meglep, nem is esik le ... Az egyik fenykepezkedo mernokhallgato Jogja-bol. O nagyon boldog. Kicsi a vilag.


Alul muzeum, nyitva. Igenyes osszefoglalo Indonezia torteneterol. Mar megint szerencsem volt.

Lassan indulni kellene a repterre, a szalloda fele meg benezek egy hatalmas epuletbe. Tetotol-talpig ruhafelek tomotten, mindenhol. Az epulet elott hatalmas forgalom. Atkuzdom magam. Ujabb hatalmas epuletkomplexum, belul europai stilusu uzletek. Kivul rendezett ter. Es ujabbak epulnek az ut menten, ahogy visszamegyek a csomagjaimert.

Ulok a repulon, egy darab Europan (Lufthansa), Jakarta-Singapor, deli-eszaki felteke. Irom a blogot. Villamlasban szalltunk fel es eleg gorongyos az ut. A repteren talaltam WiFi-t - ingyen, vedtelenul. E-mail, Net, Skype. Remelem, majd ezt is fel tudom kuldeni.

Nincsenek megjegyzések: