2008. február 12., kedd

Amed - Kirandulas


A buvarkodas utan felmerult a kerdes, hogy mit fogok latni Balibol. Viki javasolt ket helyet, amit egy nap alatt (persze tobb nap alatt is ...) meg lehet nezni - kocsival, soforrel (nem mintha nem tudnek mar vezetni se, marmint kocsit - inkabb a hianyos utjelzesek miatt van a soforoknek biztos kenyeruk).








Az egyik a sziget legmagasabb vulkanja, illetve pontosabban annak oldalaban levo "anyatemplom". A hindu vallas isten felfogasa nem olyan egyszeru, Brahma, Visnu es Siva mellett szamos mas megnyilvanulasa is van az istennek es a templomok topologiaja reszben ezeket reszben a Balin levo negy kasztot (papok, kiraly, uzletelok, koznep - a kotelezo idegenvezeto angoljabol szabadon forditva) szolgalja. A templom es a kornyezete nagyon szep.





A masik hely a feltehetoen valamikori legmagasabb hegy helyen kialakult hatalmas krater (a magmakamra kiurulese utan a vulkani hegy beomlott) kozepen egy ujabb vulkani heggyel, a kraterben toval es mezogazdasaggal, telepulesekkel ... Lenyugozo es monumentalis. Ime nehany kep a magyarazat helyett.


















Delutan 5 fele ertunk vissza. Bar nagyon szep volt mindket hely, a sok autoban ules utan kellett egy kis mozgas. Elmetem futni. Miutan a fekete (vulkani) homokos partot szikla kiszogelesek tarkitjak, maradt az ut. Ket-harom km utan megeredt az eso. Amire a szallasra visszatertem mar kivul-belul vizes voltam, a medence partjan a nyujtasnal mar alabb hagyott az eso es amire az ellenallhatatlanul hivogato medenceben talaltam magam, a tavozo felhok szele alol elobujt a hegyek moge megnyugodni keszulo nap. Sajnos a kep nem adja vissza tokeletesen ...






Nagy dilemma, hogy mit tegyek, mert szivesen maradnek meg itt, de mar jobb lenne elindulni Jakarta fele. Azt be kellett latnom a buszokrol szolo remhirek hallatan, hogy nem erdemes Balirol Yogyakartaba buszozni, inkabb vmi diszkont legitarsasaggal repulok. A menetrend allitolag kb. 30-40 km/ora sebesseggel kalkulal es ezt siman tullepik az utazasi ido 50%-val. Hm ...

A dilemma vegul megoldodik, meg egy nap Amedben - ez pihenessel (furdes, olvasas, sudoku, beszelgetes, napozas) telik.










Nincsenek megjegyzések: