2022. február 14., hétfő

Thai Pass


Az ázsiai országok általában arra törekedtek, hogy a koronavírus fertőzések számát alacsonyan tartsák. Ennek érdekében elég erős utazási korlátozásokat tartottak/tartanak fenn - különösen Európához képest.

A jelen időnek az is oka, hogy az oltások is később kezdődtek el ezekben az országokban és így a védett lakosság aránya is alacsonyabb, mint Európában (mármint azokhoz az országokhoz képest, ahol az emberek be is olttatták magukat). Az óvatosságnak azonban az az eredménye, hogy mostanában ott 66 millió főre jut annyi eset, mint nálunk alig 10 millióra. 

Thaiföld is igen csak óvatosan kezdett nyitni 2021-ben és az omicron variáns még ezt a lendületet is megtörte. 2022. február 1-től folytatódott a nyitás és mivel volt egy tavaly jó áron vett jegyem február 14-re, nagyon csábító volt, hogy el is utazzak. 

A "nyitás" több beutazási metódust is jelent, de ebből nekem a Test&Go nevű illeszkedett a repülőjegyemhez és a terveimhez is. A feltételeknek való megfelelőséget pedig a posztnak is címet adó Thai Pass rendszerbe való adat és igazolás beküldéssel, majd - a megfelelőség ellenőrzése után - az onnan kapott QR kóddal lehet igazolni. Kell útlevél, vízum (vagy vízummentesség), az első és ötödik napi PCR teszthez "megfelelő" szálloda foglalás (benne a tesztek árával és az első napi reptéri transzferrel), utazási (de leginkább covid) biztosítás (szintén "megfelelő" kategóriával), repülőjegy és egy elutazás előtti PCR teszt. Nagyjából egy repjegy ára (ha 5 nap hotellel számolsz csomagban). 

Ez ennek az útnak a kezdete. Persze az érkezés után még le kell majd egy app-ot is tölteni, ami követi, hogy merre mozogsz és ha covid gyanú merül fel, akkor ... akkor majd valami lesz. 

Most, hogy megvan az elutazás előtti PCR teszt is, talán már csak az a veszély van, hogy érkezéskor pozitív lesz az első (vagy második) teszt vagy az app "jelez (?)" és akkor jön a thaiföldi szállodai karantén, ami eléggé kiszámíthatatlan (nem árt egy kis izgalom). Azonban a negatív tesztpáros megnyitja az országon belüli szabad mozgás lehetőségét (persze ide nem értve azokat az esetleges területeket, amik helyi covid problémák miatt esetleg zár alá kerülnek. 

Ami csavar a 2021-es feltételekhez képest, az az ötödik napi PCR teszt. Plusz költség. Ami még érdekesebbé teszi, hogy a 2-5 napok között pedig szabad a mozgás. Hm ... 

Szóval nem így képzel el az ember egy 1-2 hetes téli nyaralást. Nem is veszem annak, inkább látogatásnak a volt lakhelyemen. 

Ami bevállalóssá tett ebben a helyzetben, az az a tény, hogy magam is átestem az elmúlt hetekben a covidon (volt pozitív és negatív PCR tesztem is) és a ciklus eléggé észrevétlenül vonult át rajtam. Úgy vélem, hogy a rövid időn belüli újra fertőződésnek így jóval kisebb az esélye.  Majd meglátjuk.

Mi vár ott rám? Erre a legjobb egy ábra:


Nincsenek megjegyzések: