2022. február 15., kedd

Repülés és a megérkezés


Sok papír ellenőrzés, de gyors csomag leadás. A biztonsági ellenőrzés kiemelte a kis hátizsákomat, majd újra átküldték a röntgenen és akkor már nem volt gond. A notebookot már ki sem szedették.


Indulás Budapestről

Dohában az unikumos üveg tűnt fel a biztonsági ellenőrzés során.

Mindenhol kötelező a maszk, no meg a távolság tartás. Dohában az utóbbit elég lazán kezelték: rengeteg ember volt sűrűn. Mintha a régi béke időkben utaznánk.


Tömeg a dohai reptér ikonikus macija körül (és máshol is)

A budapesti járat is szépen megtelt, kb 80%-os lehetett. Sok honfitársunk indult Zanzibárra, másoknál Sri Lanka útikönyv tűnt fel. Vannak helyek, ahol nem kell sok papír az utazáshoz.

A fedélzeti ellátás is korrekt volt. Az utolsó James Bond film el is vitte az időm jó részét. A megérkezésre néhány honfitársunk eléggé ellazult - beleértve a maszkviselési szokásait is. Nem lett balhé, a személyzetet sem izgatták ezek a részletek.

Ami a bangkoki járatot illeti, az is nagyon kényelmes volt. Itt a töltöttség - szerintem - kb. 60% lehetett. Mindkét úton egyedül voltam 3 ülésre. Ennek ellenére elég keveset aludtam, pedig jól le lehetett feküdni. Van ilyen. Még mindig nem jöttem rá, hogy mitől függ, hogy a repülőn jól vagy rosszul/alig alszom. Tovább kell folytatni a megfigyeléseket ;-)

A bangkoki érkezés meglepő volt. Legalább két szempontból:

Az egyik a Thai Airways repülőgépeinek parkoltatása a forgalmi előtér egy jelentős részén. Szomorú volt látni a gépeket sorban leparkolva, a jobb időkre várva. Szinte minden típust meg lehetett találni: A380, B747, B777, B787, A320.


A másik meglepő dolog az érkezési procedúra gyorsasága volt. A határellenőrzés előtt, az érkezési szinten mindenkit leültettek - megfelelő távolságtartással. Itt gyorsan megnézték, hogy megvannak-e a szükséges papírok, kitöltették, ami esetleg hiányzott és utána lehetett felállni és a gyors egészségügyi regisztráción átesni. Ezzel azt is elérték, hogy sem jelentős sorban állás, sem az azzal járó tülekedés nem fordult elő. Mindezt egy seregnyi maszkba, védőöltözetbe csomagolt személyzet segítette, akik kedvesen stimulálták értetlenebb utastársaimat is. 

A határellenőrzés, ami régebben legalább 30 perces sorállással kezdődött, most kb. 5-10 perc alatt lement - az ellenőrzéssel együtt. Persze utas is alig van a régebbi időkhöz képest.

A csomagok is megérkeztek ennyi idő alatt és így már csak egy 10 perces várakozás volt a transzferre Pattaya felé. A régi thai mobil kártyámra is sikerült helyi netet varázsolni mindeközben.

A szállodában egy fedett, de nyitott területen gyorsan levették a PCR teszthez szükséges mintát és a bejelentkezés is jól előkészített módon megtörtént - itt is védőruhás minisereg igyekezett kiszolgálni a pár érkező vendéget. 

A szobában kell megvárni (értsd: nem menni sehova) a teszt eredményét (valamikor éjszaka megjön majd). A mobilra felkerült egy helyi kontakt követő és "zöld" kódot adó alkalmazás (ami most még sárga) illetve az a csatorna, ahol majd a teszteredmény jön (több opció közül nekem WhatsUp-on).


A szoba - szinte hihetetlen módon - olyan, mint a fényképen. Az éhhaláltól a szobaszervíz ment meg. Telefonon lehet a QR kóddal online megközelíthető étlapról és itallapról rendelni. És korrekt az ára és a sebessége is.

Az időjárás nem kegyes hozzám: szemerkélő esőbe hajló borult égbolt várt. De a hőmérséklet 25-30 fok között van. :-)

Most lassan eljön az alvás ideje ...

Nincsenek megjegyzések: