2012. március 28., szerda

Turista, mondd ... 1.


Motto: "Turista, mondd mit tehetsz, orulj neki, h itt lehetsz!"

Thaifold - Malajzia

Malajziarol erdemes tudni, h angol gyarmat volt egeszen 1957. augusztus 31-ig - szemben Thaifolddel, amely a gyarmatositoktol mindvegig megorizte fuggetlenseget.

A masik fontos dolog a nepesseg: itt a malajok (tobbsegeben muzulmanok), kinaiak (taoistak, buddhistak) es az indiaiak (hinduk) osszemerheto aranyban kepviseltetik magukat - szemben Thaifold dominansan thai (nem Pattayara gondolok) lakossagaval.

A fentieknek ket kovetkezmenye van: az angol itt tenyleg a mindennapok kozvetitonyelve, mig a tarsadalom sokszinusege komoly, a thaitol eltero toleranciat igenyel. De mukodik a dolog ...

Hutes - futes - utkozben

Kell egy par szot adozni a homerseklet kerdesere. Azsia ezen reszen alapvetoen meleg van. Nagyon meleg a napon es meleg mindenhol mashol. Pontosabban majdnem mindenhol.

A civilizacio betort a "homerseklet" piacra is es legkondicionalo formajaban nyilvanul meg. Valamilyen titokzatos oknal fogva ezek a kutyuk szinte mind 18 fokra vannak szabalyozva, amit nehez elerniuk, igy szinte allandoan okadjak magukbol ezerrel a hideget. Igaz ez bevasarlo kozpontokban, boltokban, buszon, vonaton, nyeregvasuton, taxiban, maganautokban es lakasokban is.

Kisse megizzadva belepsz v felszallsz v beulsz es azt erzed, h radfagy ami rajtad van. Forditva mozogva pedig atfagyott tagjaid akarnak rolad olvadt jeg, azaz viz formajaban tavozni - de nyugalom, csak megizzadtal a hirtelen melegben. Hozza kell (es lehet) szokni.

Hosszabb buszozashoz fel kell oltozni (hosszu nadrag, zokni-cipo, polar pulcsi). Az utso buszon a befuvok szinte mind el voltak zarva (gondolom az utasok zartak el), igy a hangszoroknak kiluggatott muanyag fedokon at dolt rank a hideg legaram - valahol ki kellett szabadulnia a hidegnek a cso fogsagabol.

Busz - Malajzia

Ha mar a buszrol szo esett ...

A buszok Cameron Highlands-re a Pudu Bus Sentral-rol indulnak, ami nem a Pudu helyi vasuti megalloval esik egy helyre, hanem a ket allomassal odebb levo Plaza Rakyat-rol erheto el. Jo ezt tudni.

Amikor eldontottem a busz kerdeset, Cameron Highlandsre nem jegyet adtak, hanem egy vouchert azzal, h indulas elott menjek vissza a penztarhoz (Bistari, 25-os pult, lepcsotol jobbra) es majd megmondjak, h honnan megy a busz. Nem ertettem egeszen a helyzetet, de elfogadtam.

Reggel megyek a penztarhoz, utkozben leallitom a neppereket (busztarsasagok felhajtoi, akik mindig tudjak, h melyik neked a legjobb valasztas). A penztar ures (mondhatni, h nem nyitott meg ki [felig tele a pohar] v zarva tart [felig ures]). Egy arc odajon, h varjak, venne ki a kezembol a voucheremet azzal, h majd o hoz jegyet - persze gyanus, inkabb vele tartok. Masik penztar, bent egy holgy, nezi a vouchert, probal valakit felhivni ... En csak nezek ki a fejembol.

Jon egy ujabb holgy, mintha tole vettem volna a vouchert. Vegul a telefonalos a pult mogott kinyomtat egy jegyet - az Utility nevu ceg buszara.

Mar a buszon ulok, amire kezd osszeallni a kep. Amikor a 25 perc kesessel indulo buszban 10 utas gyulik ossze megertem a tortenetet: a verseny addig tart, amig kiderul, h kinek mennyi utasa van. Aztan - bizonyara vmi jol kimunkalt algoritmus szerint - eldol, h kinek es hany buszat erdemes inditani es az utasokat ennek megfeleloen iranyitjak. Ez azonban mar koltsegoptimalizalas es ebben kooperalnak. Ha meg a 9:00-es es 9:30-as idopontok is elfernek egy buszban, akkor minek menjen ketto?

Maga a busz kenyelmes, egy sorban csak 3 ules, jol donthetoek, labtarto. Az ut elvileg 4 ora, gyakorlatilag 5.

Nehany malaj szo - Malajzia

Pontosabban felirat (szerintem magukert beszelnek): Sentral, Teksi, Plaza Tol, Tekstil, Polis, Stesen, Steysen, Basemen, Ekspres

Egyebkent a malaj es az indonez nyelvek igen hasonloak, konnyen megertik egymast.

Hitelkartya csere - utkozben

Nem kertem, nem jart le. Ajanlat a banktol. Errol esett szo az elindulasomkor a repteren.

Marcius 29-ig aktivalni kell(ene). Elkuldik UPS-szel. Meg is erkezik pontosan Kuala Lumpurba. Papirokat alairom, visszakuldom postan. Aktivalas telefonon keresztul zajlik.

Keresek egy jo WiFi-t, konnektort, tesztelem a Skype-ot. Sejtem, h nem lesz egyszeru menet. Akar 5-10 perc is lehet. Nem eloszor csinalom.

Haladunk. Beszelunk, nyomogatunk, beszelunk. 23 perc es kesz.

Estere elveszett hivasok a mobilon. A reggeli kave mellett racsorgok a szamra - volt egy erzesem, h ez a bank lesz. Talalt, sullyedt. De eleg melyre.

Meg nem aktiv ... De tegnap azt mondtak ... Igen, de technikai hiba tortent ... (Ertsd alatta: "Nem te rontottad el, mi meg nem valljuk be.") Tobbszori nekifutasra ujra "sikerul". 17 perc.

Gondolom, h a pudding probaja ... Nem fogadja el a terminal. Majd kesobb ujra probalom (a regi kartya letiltasa persze sikerult).

Happy end: este mar mukodik, sot kiderul, h reggel is elfogadta a kartyat a bank, csak a kereskedo benazott vmit (ami ott latszott is - marmint a benazas).

Van ennek a kartya csere-berenek egy pozitiv igerete: elvileg be lehet az ujjal menni a reptereken levo lounge-okba (puccos varotermek). Ez Dohaban biztos jol fog jonni a tobb oras varakozas soran ... Majd meglatjuk.

Nincsenek megjegyzések: