2012. március 28., szerda

Cameron Highlands


Busszal elvileg 4 ora az ut, gyakorlatilag 5 (tovabbi reszletek a buszozasrol a "Turista mondd ... 1." bejegyzesben). A cel Tanah Rata. Ket ejszakara foglaltam szallast es a Petronas Towers miatt igyekeznem kell majd vissza.

Az autopalya utan meg majd masfel ora az ut fel a szerpentinen. Kozben egy kiados eso. Korulottunk zoldel minden. Az autopalyat szegelyezo palmaligeteket egyre inkabb lombhullato (v ahhoz hasonlo) fak illetve kerteszetek valtjak fel. A volgyekbol felszallo eso utani para es az alacsony felhok sejtelmes homalyba burkoljak a tavolabbi csucsokat. Szep ... Ujabb eso.

Megerkezunk. Az elso ismeros latvany a Starbucks logo (pro: ingyenes, jo minosegu WiFi, kontra: ide is betor a globalizacio). Maga a varos egy fout, elagazo utcakkal. A fouton az uzletek a turizmusra optimalizaltak: etel-ital, turista irodak, ajandekboltok, buszpalyaudvar. Az egyik oldalon vegig teto, h esoben is lehessen korzozni. Leszallunk.

Kis iroda: jegypenztar, turista informacio, stb. A lefoglalt szallasom 300 m, mint a holgytol megtudom. Epp nem esik, huzok oda. Regisztralok, kapok turaprospektust (az informacioban vett terkeppel egyutt mar hasznos infoim vannak). A szoba korrekt. Ujabb eso.

Valamit kellene kezdeni. Olvasgatom a szerzemenyeket. Nem tetszenek a befizetos kirandulasok. A terkepen jol meg vannak az erdekessegek es a turautvonalak is jelolve. Delutanra kinezek ket egymasba fonodo trekket. Tekintettel arra, h allandoan log az eso laba, ugy dontok, h szandal, rovidnadrag, polo + esokabat es csak a fenykepezot viszem magammal.

Az elso trekk szinte a szallasnal indul. Keresem. Oda-vissza. Semmi. Megkerdezem. Ertik, tudjak, h van ilyen, de ott az az epitkezes, talan ott valahol, de lehet, h megse. Feladom.

A varoson keresztul elmegyek a masodik kinezett szakasz elejere. Ott van, ahol lennie kell, meg ki is van tablazva. Kis hid, utana felvaltva piros-zoldre festett betonlapokon lepkedek a Robinson vizeses fele.

A viz vilagosbarna, feltehetoen a homokos-salakos talajbol kioldott anyag miatt. Vizeses tobb lepesben. Az ut menten viz es aram vezetekek.

Van egy elagazas a terkepnek megfeleloen, egy csucsra visz fel: ez az egyik tervem holnapra, mivel lefele mas uton haladva lehetne egy korutat megtenni.


Most megyek tovabb a mai tervem szerint. A betonlapokat erdei talaj valtja fel, levelek, gallyak, korhadt fak, paras nedvesseg. Kicsit olyan, mint Uj-Zeland. Haladok egy jo darabig. Kierek egy volgy peremere, lentebb kert, tavolabb egy kis eromu a patakon (terkep szerint). Dorog-villamlik - gyorsitok. Mielobb le kellene erni a foutra.


Aztan lassitok, megallok es dobbenettel konstatalom, h vege az utnak v legalabbis atjarhatatlan dzsungel van elottem. Ujra esik. Irany vissza, hegynek fel ... Visszamenni kb 1-2 ora lenne. Eszembe jut a kert. Talan az osvenyrol oda le lehet menni es onnan a foutra. Elerem a kertes volgyet. Le lehet jutni, kozben egyre jobban esik. Kaposzta minden fele teraszosan muvelt foldon. Leerek a teraszokon keresztul a tanya utjara, majd egy rendes helyi utra. Egy arc a kisfiaval (2 eves kb) epp indul egy furgonnal. Felajanlja, h levisz a foutra. Elfogadom. A gyerek koztunk all a kis furgon ulesen. Csak ugy all. Kezeben nyaloka. A papa nem izgul, h esetleg lezug ... Marad.

A foutnal kitesz, kb ket percet jottunk. Veszek egy vizet. Esik. Kiallok stoppolni. Egy busz felvesz. 9 km-re vagyunk a varostol. Kifizetek 2 MYR-t (140 Ft).

Hazamegyek, lemosom a labaimrol az erdo maradvanyait, feloltozom, mert huvosodik, elindulok vacsorazni. Ma mar kezdek visszaterni egy kimeletesebb dietara a KL-i evesek utan. Malaj kajat keresek es talalok. Finom (rizs, zoldsegek, fuszerek, csirkehus). Aztan ingyenes netezes egy kave mellett.

A kovetkezo nap dilemmaja, h fizessem-e be magam vmi turara v menjek a fejem utan. Beszelek egy-ket arccal, hallgatom, h mivel adjak el mas turistaknak a szervezett utakat: az egyikrol mondjak, h masfel ora busszal. Ez megpecseteli a szervezett turak kerdeset. Eldontom, h reggel megyek a kinezett csucsra (1812 m). Erdemes koran indulni, mert az eso delutanonkent jon. Delelott nincs. A csucsrol egy masik trekken egy eszakra eso varoska (Brinchang) Buddhista templomahoz fogok leerni es onnan visszafele az ut menten megnezem, amit meg lehet.


Reggel felhos-huvos az ido, de szaraz. Elindulok, reggelizem az utcan a helyiekkel (Nasi Lemak - itt ez a helyi alapreggeli: rizs, piros eros szosz, bab, zoldbab, "kicsorbult" tukortojas es tea gyanant vmi tejes-cukros teafele).



Elmegyek az elagazasig, elindulok a lepcsokon fel. Aztan se lepcso, sokszor ut is alig. Vmi csucs felehez erek, de ez csak a kisebbik. Ujabb kuzdelem. Tiszta Uj-Zeland, csak sokkal nedvesebb minden. Gyonyoru pafranyok, moha, fak, bokrok. Elerem az igazi csucsot (Gunung Beremban). Mentem fel kb. 3 km-t. Utjelzes nem sok volt, forgalom semmi.


Elindulok lefele a masik uton. Kicsit tobb a jelzes. Egyszer kisut a nap, egyebkent sotet az eg. A dzsungel nedves, nem tudom esik-e, mert a fakon folyamatos a vizcseppek hangja, de az lehet, h egyikrol a masikra hullo viz csak. A patakok, vizmosasok is hasonlo hangot adnak. Az osveny jo resze vizmosasban vezet, egy eso meg csuszosabba tenne. Igy is elegge az. Leszedek magamrol vmi fekete 1-2 cm-s izet, mozog. Kis verfolt marad utana. Tulelem. Itt-ott a talaj olyan, mint a mocsar: a leptem 5-10 cm mely nyomot hagy, a labamon mindenfele sotet szinu ize. Mashol puha a talaj: csak nem tudom, h ez a talaj rugalmassaga vagy egy ureg alattam. Vadregenyes. Fel-le vezet az ut a vege fele, a volgyekben vizmosasok. Az utolso 200 m-n jon az elso arc szembe. Biztatom ...


Mar nagyon hianyzik a viz (inni, mert mashol van boven). A szandalom es a labam szetazott. Felul en es a polom izzadt, az esokabatom a novenyektol csurom viz. Ez az osszefoglalo akar a "Hogy ne indulj turazni!" cimszo alatt is lehetne.


Fotozni probalkoztam, de rendre keves volt a feny. Kivancsi vagyok, h mi lesz hasznalhato.


Elerek a templomhoz. Kinai stilusu: Sam Poh Buddhist Temple. Megmosakszom egy kerti csapnal. Bemegyek, kerek vizet inni. Egy liter lecsuszik. Kinalnak banannal, fott etellel. A banant elfogadom. Megkoszonom, tovabb allok.


Kisut a nap. Polo le (at van azva), de ez itt nem biztos, h "divat". A varos, Brinchang elso boltjaban veszek egy "turista" polot, van egy flitterek es rozsaszin szivecske nelkuli, olcson. A regit kidobatom.

Fel egy lehet. A tura volt vagy harom ora. Kaja utan nezek. Helyi palacsintat kellene megkostolni. Talalok egy helyet. Ures palacsinta jellegu teszta es egy kicsit csipos olajos meleg szosz (Roti Canai; ez az alapeset, lehet kerni tobb fela toltelekkel is). Rendes tea. Finom v nagyon ehes voltam v mindketto.

Elindulok az uton. Amit meg kellene nezni: eper farm, tea farm, helyi skanzen, regi hotel, kaktusz farm. Ezekre szervezik a fel-egynapos turakat. Az ut vissza kb. 6 km.


Bemegyek egy eper farmra. Az eper cserepekben, kis csovon ontozik, felette folia. A bejaratnal viragok, kaktuszok. Belepes ingyen, kifele bolt: eper dzsem, eper kicsit szaritva, nagyon szaritva, epre sutik, friss eper. Az utobbibol veszek es meg is eszem. A teafarm es a skanzen kimarad. A Smoke House Hotel regi epuletet a szep kerttel megnezem.


Sotetedik. Az elso esot egy masik utmenti turista megallonal veszelem at. Itt a kulonbozo szaritott gyumolcsoket vegig lehet kostolgatni. Ez nincs ellenemre.

Tovabb indulok. Ujra elered az eso, egy teto alatt atveszelem. Stoppolni kezdek. Elmegy 20-30 auto. Egy kisbusz vegul megall. Oldalan felirat: Polis. Elvisznek 2 km-t a varosba. Szabadon tavozom. Negy ora. Hazahuzok furodni, internet, veszek jegyet a masnap reggeli buszra, blog, vacsora, dolgozom is kicsit, Skype.


Estere kisut a nap. Meg fotozgatok vacsora elott. A vacsora: tintahal csiposen, izesitett rizs, vmi zold(seg) fele. Meg bugrom egy labmasszazsra, ramfer. Aztan lassan ossze kell pakolni.

Lenne itt meg program 1-3 napra (nezni valok es mas trekkek - egy svajci arc meselt az o turajarol, a felszereleserol lattam, h turazni volt ...). Nekem most ez fert bele ...

A reggel szaraz, az ido kellemes. Beulok egy utcai etterembe, a pincer holgy egybol a roti-t kerdezi. Bananosat kerek. Ez a reggeli. A tesztat egeszen retes vekonyra nyujtjak, ekkor kerul ra a vekonyra szeletelt banan, megsutik es a csipos, zoldseges szosszal talaljak.

Nincsenek megjegyzések: