2012. március 27., kedd

Kuala Lumpur 1.


14 eve voltam Malajziaban es 15 eve Kuala Lurpurban (1 napot). Par dologra (pl: TV torony, Merdeka ter, Petronas Towers - a TV toronybol nezve) emlekszem, de a varos nagyon megvaltozott (sokat fejlodott, rengeteg uj ut es epulet van es rengeteg epitkezes folyik) - ezt mar a repuloterrol jovet latni lehet.

Este 7-re erek a lefoglalt, de ugy tunik tulsagosan is "backpackers" minosegu, bar ennek megfelelo aru szallasra. Ugy dontok, h tul fogom elni (kulonben sem a szallason akarok dogleni). Mar a repteren szereztem terkepet, infot a varosrol es lassan osszeall, h pentekre mi lesz a program - felteve, h az idojaras kegyes lesz hozzam.

Este meg leugrottam kajalni, alig vittem penzt, csak rendeles utan jottem ra, h akar keves is lehet (eleg lett). Kinai etterem: ananaszos csirke (felbevagott, kivajt ananaszban talalva - azon tul, h jol nezett ki, finom is volt), rizs, sor (Tiger).

Miutan keveset aludtam, az eves utan egy furdessel ez a nap veget is er.

Pentek a varosnezes napja. Ugyan a F1 16:00-kor van mindket nap, de igy sem marad sok ido delelottonkent.

Batu Caves (hindu barlang templom)

Miutan ez a varostol legtavolabb eso latnivalo, gondoltam kimegyek ide elso celkent. A vonat fel ora alatt kier, nevetseges 1 ringitert (kb. 70 Ft), bar visszafele ugyanaz a tav 2 egyseg. Vajon miert?

Allitolag 277 lepcso vezet fel a barlang templomhoz. Nem szamoltam, de volt boven. A barlang es a hindu szobrok, oltarok is szepek, de iszonyu koszos minden, tele kereskedokkel es koszt novelo galambokkal es majmokkal. Tobb barlang resz is latogathato. Belepodij nincs. A hindu hitvilag valamely unnepen itt allitolag par nap alatt 1 millio ember fordul meg minden evben.




Modern varosresz


Ezt kovetoen a Petronas Towersbe keszulok. Korulotte nagy felhajtas, a Mercedes-Petronas csapattal van tele minden az epulet elott es a toronnyal szimbiozisban epult bazi puccos plazaban is (Suria KLCC). A toronyba azonban mar nem jutok fel, mivel minden jegy elkelt. Es holnapra is. Vasarnapra is. Veszek egyet szerda delutanra.



Egy kavezas utan elmegyek a nagyon hirdetett kozeli turista informacioba. Ember alig van. Kerdezem oket a F1-re kiutazasrol: kedves altalanossag; Cameron Highlands elerhetosegerol: negy ora busszal a Pudu palyaudvarrol (Pudu Bus Sentral). A buszokrol erdeklodjek ott helyben. Viszont az igert ingyenes, PC-s net tokeletes, kapok +fel orat is.

Kozben eldontom: hetfo-szerda elmegyek Cameron Highlands-re. Szallast foglalok, kesobb, az autobuszallomason jegyet (pontosabban vouchert) is intezek. Veszek meg a F1-re is vonat+busz kombot szo-vas-ra. Lassan osszeall a program Malajziara.

Tortenelmi(bb) belvaros

Elnezelodok: Merdeka ter, Nemzeti lobogo, Viktorianus szokokut, Szultani palota, Textil Muzeum epulete, KL Galeria, Market Central (valaha volt piac, jelenleg turistaknak arulnak mindent), Kinai negyed, meg egy csomo epulet utkozben.












Estere megehezem annak ellenere, h napkozben ezt-azt kiprobaltam utkozben: gyumolcsok, vmi bambusz csoben sult kukoricas-kokuszos edesseg, panirozott tok, banan es vmi ismeretlen. Az elozo napi kinaiaknal vegzem egy kesudios csirkevel. Ez is nagyon finom.


Bukit Bintang - bevasarlo negyed

Szombat reggel nezelodom erre. Vasarolni nem akarok, viszont tomeg nincs ilyenkor. A fo ut inkabb tokioi Ginza-hoz, mint a mi Vaci utcankhoz hasonlit. Vilagmarkak, shopping mall-ok es vendeglatas.


Par lepes azonban eleg egy mellekutcaba, h visszacsoppenjunk KL utcaettermi kornyezetebe, de ha jo iranyba indulunk egy gyaloghidon, akkor eljuthatunk a Petronas tornyok kornyeken levo konferencia kozponthoz, akvariumhoz, bevasarlokozponthoz, stb. Mult es jovo egymas mellett.


Vasarnap reggel meg betervezek egy varosnezo setat a KL Lake Gardens-be, ami egy park. Utkozben van a Nemzeti Muzeum, a Nemzeti Mecset, maga a park sokmindennel. Persze arra nincs ido, h be is menjek ezekbe. Igy viszont maradnak uticelok egy kovetkezo latogatasra is.


A seta eleje egy kicsit elbizonytalanitott, mivel a palyaudvar koruli rengeteg epitkezesen nem lattam az atvezeto utat a celom fele. Vegul egy autofelhajton keresztul gondoltam atjutni a zonan, bar hihetetlennek tunt, h ez a megoldas. Pedig ez volt: mas turistak is jottek erre es a kanyar utan a varos mas reszein megismert gyalogos utjelzotablak igazitottak el az erdeklodot.


A seta utan kave, internet, ebed es indulas a versenyre.

Masnap, hetfon reggel meg foglalok szerdara egy olcso szobat a backpackersbe (ugyis hajnali 3 utan indulni kell a repterre es ez kozel van a buszhoz), majd elindulok a buszhoz.

Nincsenek megjegyzések: