2015. március 12., csütörtök

Kinabatangan


Ez egy folyó neve. Őserdei folyó, már amennyire van még a környékén őserdő. A pálma olaj termelés kedvéért elég nagy területeken a dzsungel helyett pálma ültetvények vannak.

A folyó partján Sandakantól két óra buszozásra, Sukau település környékén számos lodge és hasonló szállás hajt a dzsungel iránt fogékony turistákra.

A program folyami hajókázás illetve dzsungel túra. Nappal, éjszaka, hajnalban. Minden esetben lelkes vezetővel.


Az első hajókázás délután a folyó egy mellékágán vitt fel kb. három kilométert kis motoros csónakkal. A két parton dzsungel: három különböző majomfaj (rövid és hosszú farkú makákó illetve nagyorrú helyi majom) kisebb-nagyobb családjai, kormorán féle madár, jégmadár, vizityúk, kígyó (vmi mangrove fajta).




A vacsora után éjszakai kihajózás két reflektorral. A korábbi állatok közül ismét volt majom, jégmadár és a kör még tovább bővült: szarvcsőrű madár, bagoly, piton, krokodil (fél méternél kisebb kölykök illetve egy 3-4 méteres, utóbbi pihenését úgy megzavartuk, hogy a partról a vízbe igyekezve egy vele összemérhető farönköt telibe lefejelt, kissé megtorpant, majd, mintha mi sem történt volna,  folytatta útját a vízbe).








Hajnali hatkor újabb hajókázás indult. Ennek felhozatala sem rossz: látunk ismét majom hordákat, némelyik lemerészkedik a partra, krokodillt, már ismert madarakat, újabb kígyókat. A lassan felkelő nap fényében misztikus erdőnek hat a folyón kialakuló párakürtők tengere, ahogy a gőz áramlik felfelé a víz színéről. Amire két óra múlva visszaérünk, a pára a nap sugaraitól eloszlik és újra szép idő vár ránk.


No meg a reggeli, majd rövid pihenő. Délelőtt egy bő órás dzsungel sétára indulunk. 


Nem látunk állatokat (néhány lepke, egy nagyobb gyík és egy méteres termeszvár kivételével), de vezetőnk mutat érdekes növényeket és más erdei érdekességeket (orángután fészek, földigiliszta túrás (amit az orángután állítólag nedvességért kiszív, így jutva értékes ásványi anyagokhoz is egyúttal), iható vizet tartalmazó liánok, ehető levelek, hangyafészekként szolgáló nád (rattan, amiből bútort is készítenek), csomagolásra használt nagy levelek.


Ebéd után hosszabb pihenő van. A szállással járnak az étkezések is a folyó parti étteremben. A kaja egyszerű, finom és bőséges. A szobák amolyan bugallók egy kis tér körül. A parton móló, innen indulnak a kirándulások.


A délutáni pihenőt újabb hajókázás követi. Természetesen az útvonal más, mint eddig. Néhány szokásos állaton kívül láttunk nagyon szép, nagy szarvcsőrű madár párt és hosszas keresés után egy nagy elefánt csordát.



A vacsora után egy éjszakai fejlámpás erdei gyalogtúra várt ránk. A felhozatal itt is jó volt: helyi földigiliszta féle, egy mérgező és egy békésebb, de védekezésül összetekeredett százlábú féle, csigák, tücskök, bogarak, ugró pókok. Láttunk számos tigris piócát is, de ezek élvezeti értékét némileg csökkentette, h többségüket magunkon (én megúsztam őket).
Az utolsó nap reggeli után indulunk vissza.




Nincsenek megjegyzések: