2015. március 21., szombat

Egyebek


Bakancslista

Egyre többen használják ezt a kifejezést. Nem csak olyanok, akik koruknál fogva talán tényleg egy véges listával be kellene, hogy érjék.

Persze nincs végtelen llista és kinek kinek a maga életkorában a listája elején kellene, h legyen néhány fontos tétel, amire hajt. Aztán idővel más tételek kerülhetnek a lista első helyeire.

Abban már nem vagyok biztos, h ezt az életen át iródó listát bakancslista névvel kell-e illetni? Persze maga a kérdés is elég folozófikus és nem is hiszem, h választ akarnék rá adni.

Mindenesetre az érdekes lehet, h egy pillanatban kinek mi van a listáján? Egyáltalán van-e listája?

Mindez azért jutott eszembe, mert a borneoi utazás tervezésekor egy szokatlan gondolatom támadt.

Felmerült a kérdés, h érdemes-e Brunei-be menni. A válasz 'igen' lett. Amikor ezt eldöntöttem, az jutott eszembe, h ide talán már más alkalommal nem is fogok visszatérni.

Általában a helyeket, ahol járok úgy hagyom magam mögött, h egyszer még vmiért, ami tetszett v épp kimaradt, majd visszajövök.

Bruneiből eljövet ez az érzés sem jelent meg. Talán tényleg utoljára jártam ott?

Talán itt az ideje egy 'igazi' bakancslistát összeállítani?


Sea Food Market - Kota Kinabalu

A szállásunkkal szemben volt. Nagy négyzet alapú csarnok részben nyitható tetővel, ventilátorokkal, szellőzéssel. Körben tengeri fogást tároló akváriumok: halak, rákok, kagylók, csigák.

Középen nagyjából 150-200 asztal 4-10 székkel mindegyik. Rengeteg személyzet: pincérek, takarítók, kínálók, főnökök.

Választhatsz az akváriumokból valamiket (súlyra), elkészítési módot, köretet és persze italt.

Mind az öt vacsoránkat itt fogyasztottuk és így viszonylag olcsón jutottunk ritka eledelekhez: kemény és puha rák, garnelarák, speckó hal, kőhal, geoduck, tintahal. A kellemes ízeket a helyi elkészítési mód csak fokozta. Köretnek rizs v tészta.

Italnak papaya, magnó v ananász lé frissen, esetleg sör. Desszertnek már ajándékba kaptunk gyümölcsöket. Nagyon rendben volt a hely.


Koldus és királyfi - könyvajánló

Pár éve Dickens e könyvét töltöttem le az amazon.com-ról az új Kindle olvasót tesztelendő (pontosabban ingyen megvettem). Pár oldal után más érdekesebb olvasnivaló akadt és e könyv feledésbe merült. Talán valamikor még egyszer olvastam belőle pár oldalt. Most valahogy folytattam és úgy döntöttem, h végig olvasom.

Nem könnyű olvasmány: Dickens idejének nyelvezete mellett a korhű koldusi és uralkodói angol kifejezések váltják egymást. Arra azonban kiváló, hogy az angol nyelv pár történelmi átalakulásán elgondolkodjunk a könyv történetén túl.


Pálmaolaj - pálmaültetvények - Borneo

Rengeteg van. Sandakantól a dzsungeltúrára tartva több tíz kilométeren keresztül olaj pálmák láthatók a buszból. Hatalmaz ültetvények a dzsungel helyén. Ez szomorú, mert csökkenti e vadállatok természetes élőhelyét ...

Itt vannak részletek angolul.


Emirates

A légitársasgá még nem tett eleget kötelezettségeinek és erre csak áprilisban kerül sor (szerintük). Szóval majd egy poszt erejéig - ahogy korábban ígértem - erre még visszatérek.

Nincsenek megjegyzések: