2022. március 8., kedd

Páratartalom

 

Pár nap alatt a - szokatlanul alacsony - 50%-os szintről 70%-ra nőtt a páratartalom. A reggeli futásnál lehetett érezni, hogy a pár nappal korábbinál minden nehezebben ment: ezért néztem rá a meteorológiai adatokra. Azóta a 70-90% tartományban mozog. Valószínűleg a tenger felőli szél hoz párát, mivel eső nem esett az elmúlt napokban.

A magas páratartalom csökkenti a látótávolságot is. Amolyan ködössé válnak a dolgok a távolban. Tulajdonképpen ez a helyzet most innen nézve Európára. 

Persze híreket lehet olvasni (mindent és az ellenkezőjét is), mégis nehéz belátni, hogy miként fejlődik majd ez a helyzet. Két éve hasonlóan ködös volt a covid kitörésekor a jövő. Most úgy tűnik, hogy a covid helyzet számos országban kezd nyugvópontra jutni (magas átoltottság, alacsony esetszámok és kevés súlyos eset). 

Vajon a mostani orosz krízis két év alatt vesz megnyugtató irányt? No és addig milyen kiterjedtségre tesz szert? 

Közben persze zajlik az élet itt is. A covid-os whiskhizést megúszta mindenki fertőzés (vagy legalábbis arra utaló tünetek) nélkül. 

Az épületben lakó oroszok közötti beszélgetésből úgy tűnt, hogy az orosz "különleges katonai műveletet" követő "különleges gazdasági művelet" őket is utolérte. Valószínűleg a világban élő oroszok (és itt nem oligarchákról van szó) elég sok információt visszajuttathatnak a hazájukban élő rokonaikhoz. Nem tudom, hogy ők mit gondolnak a "különleges katonai műveletről", de talán majd egyszer lesz alkalom ezt is megtudni. 

Maga a helyi sajtó az ország semlegességét emeli ki, örül az Ukrajnából hazahozott thai polgároknak és sajnálkozik a magas energiaárak és az elmaradó turisták miatt. 

Én olvasgatással töltöm az időmet. Itt még jók a kilátások :-)

Befejezésül két rövidebb beszélgetés összefoglalója:

Magyar arcok dilemmája

A konditeremben egy thai hölgy kísér "50+"-os két urat és egy hölgyet. Már amikor beléptem megütötte a fülemet a beszélgetésük, de épp a teraszra mentek, így nem voltam biztos, hogy magyarul beszéltek-e? A thai hölgy a teremben várta őket. Mint kiderült a kondót jöttek megnézni vásárlási szándékkal és a thai hölgy az ingatlanos. És tényleg magyarok. Amikor visszajöttek, egy kicsit beszélgettünk az épületről, hogy honnan jöttek, stb. 

A fő dilemmájuk az volt, hogy melyik kondóban vegyenek valami lakást. Mintha erre lenne tökéletes válasz. Akitől majd vesznek, az is valamikor azt gondolta, hogy megtalálta a tökéletes választ a kérdésre, most mégis eladó lett. 

Szerintem jobban járnak, ha hoznak egy "rossz" döntést aztán majd abból kihozzák a legjobbat. A jövő ködös. 

Norvég arc dilemmája

A futás utáni nyújtás során érkezett a - feltehetően nyugdíjas - norvég arc, aki az itteni kondójában telel át - sok más nyugati emberhez hasonlóan. 

Úszni indult, de még nem volt 9 óra (a medence 9-21-ig van nyitva, amit némelyik, az önbecsülését e szabály betartatásából nyerő biztonsági őr be is tartat: múltkor egy thai családot parancsolt ki a medencéből 08:50-kor) és még a medence takarítása is folyt. Szóval elkezdtünk beszélgetni. Másnap indult haza. 

Szó volt a háborúról, a  svédek épp oldódó semlegességéről és persze az ukrán menekültekről és más menekültekről is (így persze a magyar menekültpolitikáról is, amit ismert és támogatott). 

Szerinte a Svédországban levő muzulmán menekültekkel sok a gond (valószínűleg ebben van igazsága).  Különben is a bal-liberálisok engedték be őket (ez már ugyebár megtörtént). Szóval nem kellenének oda. Szóba kerültek a cigányok is ... 

A megoldás szerinte az, hogy ne legyenek ott. Gondolatmenetét némileg megakasztotta az a kérdés, hogy mi legyen a problémás "ott levőkkel"? Kérdeztem, hogy esetleg ki akarja írtani őket? Ha erre nem határozott "Igen" a válasz, akkor mégiscsak valami integratívabb stratégiát kellene keresni a kinyilatkoztatós "Ne legyenek" helyett. 

Idáig jutottunk. Elmúlt közben 9 óra. Szabad volt az út a medencébe. Az úszás, mint fizikai aktivitás, kiváló stresszcsökkentő. A svédországi muzulmánok problémája pedig ismét megrekedt félúton. Ahogy sok probléma megoldása megreked félúton, valahol a ködös múltban.

Vajon másnap hazafelé is megreked félúton?


Nincsenek megjegyzések: