2022. március 30., szerda

A fizetésről

 

Nem az enyémről, merthogy munka híján az itt nincs is.

Inkább arról, hogy itt is burjánzanak a "mobil" fizetési megoldások. Nekem kettőbe is sikerült belerohannom: az egyik az itteni bankomé, a másik a mobilszolgáltatómé (utóbbi a True és a TrueMoney a szolgáltatás - mobil applikációval). Utóbbiba egy nagyon kedvező internetcsomag "melléktermékeként" kerültem bele. Sok szükségem nincs rá :-O

Mindkét esetben az egyik megoldás a QR kódos ügymenet. 

Mondanom sem kell, hogy a mobil applikációkon belül pedig szinte végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre. Leginkább marketing üzenetek megjelenítésére. Még jó, hogy nem mindet értem (merthogy maga az app angolul is megy, de az üzenetek egy részénél ezzel nem foglalkoznak).

A lenti kép gyakorlatilag egy azonnali banki átutalás igazolása az utaló (fizető) banki applikációjából. 

A dolog úgy kezdődik, hogy a mobilbanki megoldás beolvassa a bolt, kávézó, étterem, stb. által kitett QR kódot. Ez azonosítja a kedvezményezettet, majd a dolgozó megmondja a fizetendő összeget és ezt beírod az alkalmazásba. Engedélyezés (akár újlenyomatolvasóval). Aztán jön ez a kép, amit viszont a hely dolgozója olvas be a maga kütyüjével (gondolom ez segít a majd valamikor beérkező összeg azonosítását). 



Persze a kártyás fizetés is sokfelé működik. Igazából van olyan terminál, aminél nagyon nehezen, de azt nem tudtam eldönteni, hogy ez a személyzet okán (számos helyen mielőtt a terminálon a tranzakció megjelenne, odanyomják a PayPass felülethez mozdulatlanul a kártyát - érthetetlen miért) vagy valamilyen technikai probléma kapcsán alakul így. Régebben nem volt ezzel ilyen nyüglődés.

Hogy éppen hol és milyen megoldás működik, az egy külön felfedezni való terület. QR kódok, logók, jelölések, stb. A fejlődés megállíthatatlannak tűnik e téren is.

Lassan majd azért kell bővíteni az üzlethelységet, hogy ezek elférjenek :-D


Nincsenek megjegyzések: