2013. március 23., szombat

Újra úton



Lassan eltelt egy év ...

Az ide turisztikai cél: Myanmar (leánykori nevén Burma). Az út 19 napos lesz. A terv a térképen.

Az országról sok info van a neten, nem másolnám őket ide.

Ami az utazást érinti, kell vízum: követség Bankokban (2 nap után lesz vízum 20 USD), a kormányzat e-vízuma fejlesztés alatt. Közvetítők intéznek vízumengedélyt a határra (reptér) a neten: 70 USD. Ez a megoldás,  fizetés PayPal-on. Hasonlóan Vietnamhoz, kapsz egy szkennelt helyi nyelvű levelet egy táblázattal (benne a neved) és reménykedsz.

Bangkokból az AirAsia kedvező áron repül Yangoonba (régi főváros, majd innen jövök vissza) és Mandalaybe (ide megyek). Kell két repjegy az országon belül is. Sajnos a négy helyi - gyanítom állami - légitársaságnál egy ideje nem működik az internetes foglalás.

A vízumot intéző - egyébként utazási - iroda emailen ígéri, h az első szállásra majd elküldi a két jegyet; fizetés helyben,  készpénzben, USD-ben.

USD: A netről  tudni, hogy Myanmarban a dollárt szeretik, ATM gyakorlatilag nincs, bankkártyát nem fogadnak el. A dollár bankjegyek lehetőleg 100-as címletek legyenek, 2006. vagy későbbiek, gyűrődés, tűrés, írás, jelölés, szakadás, szennyeződés nélkül,  kerülve bizonyos sorozat számokat is. Van Budapesten néhány pénzváltó, aki hallott már ilyen igényéről és van a kínálatban megfelelő bankjegy. (Megjegyzem, akkor drágáltam a 230 körüli árfolyamot. :-( )

Nincs roaming az országban. Lehet SIM-t venni állítólag 20 dollárért (ha elfogy a keret, új SIM, új szám). Meglátjuk, mindenesetre kilockoltattam (kikódoltattam) egy régebbi mobilomat. Állítólag a net sem megy mindenhol és ahol van ott is a modemes szolgáltatási színvonal várható. A neten persze erről is megoszlanak a vélemények: számos szállásáról írnak jókat (tripadvisor.com).

A szállásfoglalás sem megy neten oly könnyen, mint akár Vietnamban. Az első szállásomat (Mandalay) például telefonon (Skype out) foglaltam.  Majd  meglátjuk, hogy sikerült-e.

Miért Myanmar?

Már 2006-ban felvetődött, hogy az akkori ázsiai körútnak Myanmar is része legyen, de akkortájt nem volt nekünk megfelelő repülőjárat. Így kimaradt. Most eljött az ideje.

Tegnap a net nézhető lengyel híradó szükségállapot kifizetéséről tudósított. Ellenőriztem a neten: tényleg így van és még útba is esik - van még addig 10 nap. Majd meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések: