2013. március 26., kedd

Pattaya


Eddig Pattayán töltöttem az időt. Az útamnak - szervezési okokból - az elejére került a pihenős része.

Talán nem is baj, hogy így adódott. Az otthoni készülődés után jó volt a medencénél napozni, kerékpározni (15-35 km), futni (6 km + 16 emelet), mászkálni az ismerős helyeken és megnézni,  hogy mi változott.

Két szembetűnő változás van. Az egyik az orosz nyelvű feliratok növekvő száma. Mostmár szinte mindenhol minden oroszul (is) ki van írva, sokszor az angolall még kűzdő helyiek már orosz szavakkal próbálkoznak.  Az ok egyértelmű: rengeteg orosz ajkú vendég van.

A másik változás az épülő kondók (apartman házak - régiesebben: panel épületek) száma. Szerintem több ezer lakás készül. Kisebbek (30+ nm-től) - a hely függvényében - már 8 mFt körül elérhetők (a jelenlegi "kedvező" forint árfolyam mellett).

Elmentem az egyik nap búvárkodni a már ismerős ukrán céggel. Jól megy nekik az üzlet: a homokos part helyett immár a kikötői mólótól indulnak az új hajójukkal. A vendégek itt is jó részt oroszok. Mindenesetre nélkülem nem kellett volna az angolt aznap gyakorolniuk. Apró érdekesség, h a velem párban merülő orosz búvármester Aucklandban él és úszást oktat. A mellettünk merülő, épp Advanced Open Water Padi búvár tanfolyamot befejező páros egyik tagja 27 méteren (elég korlátozott vizibilitás mellett) a szó szerinti eltűnésével tette emlékezetessé merülésünket. Így jöttünk is vissza a felszínre és a megnézni tervezett hajóroncs vár a legközelebbi alkalomra. (Persze az arc feljött a felszínre. Ennyit ér a gyorstalpaló tanfolyam: 1 hét alatt a semmiből szerzett bizonyítvány.)

Meghallgattam felvételről az egyik thai rock híresség, Sek Loso (*) koncertjét. Egész jó zenét játszik. Bár a felvételen thaiul énekelt,  vannak angol számai is.
* A keresztnevét a thaiok által rövidítve használt High Society (Hi So)  ellentettjeként választott művészneve követi (Low Society).

Az időjárás meleg, 28-32 fok (vö: Bangkokból, Yangoon 35-38 fok), eső talán, ha kétszer esett, az is gyorsan-sok. Az alkalmazkodást a 20 fokra légkondicionált helyek teszik próbára ki-be menet. A sport reggel és este is ugyanolyan. Talán a hajnal lenne jobb ;-)


Nincsenek megjegyzések: