2013. március 30., szombat

Mandalay - Mingun


Nagyjából egy órás hajóút Mandalayből Mingun.



A hajón összefutok az angolokkal.

Egyik volt helyi király Mingunban akarta felépíteni a legnagyobb pagodát, de meghalt mielőtt elkészült volna.



 A több ezer téglából álló alapja kissé romosan megtekinthető. Régebben fel lehetett menni rá, de négy hónapja megtiltották és nem is tetszett nekik, hogy megpróbáltuk.



A világon itt van a legnagyobb működőképes harang (Mingun Bell; a legnagyobb Moszkvában van, de az törött).














A félbe hagyott építmény anyagából jutott másik, befejezett templom építésére. Azt meg is csodáljuk.

A visszaindulás előtt még ettünk az itt megismert német és amerikai utastársammal lepényszerűséget (babos, hagymát meg valami zöld...).

A hajó 2 körül ért vissza. Már reggel is motor-taxival jöttem a hajóhoz, most is ezzel megyek tovább. Egy út pár száz forint a távolság és alku függvényében.


Várat még magára délután a "világ legnagyobb könyve", a Golden Palace (ami nem a palotában van, és a Palota (az a nagy négyzet alakú erőd, amit már kívülről egyszer körbejártam).



A 729 kőtábla mindegyike külön sztúpában van elhelyezve egy szentély körül (Kuthodaw Paya).



Rajtuk a Buddhizmus alapvetései (Tripitaka), további 1774-n pedig ezek magyatázata a szomszédos templomban -innen a "legnagyobb könyv" jelző. A Golden Palace valamikor a Palotában volt, de szétszedték és a falakon kívül újra összerakták. Valamikor királyi rezidencia volt, szépen faragott, díszített, aranyozott fa építmény. Túlélését is áthelyezésének köszönheti.



Ugyanis a Palotát a második világháborúban lebombázták.



Így magában a Palotában, annak középén rekonstruált építmények láthatók, a 6+ km2 terület többi része tiltott katonai zóna. Sok is az őrkatona, de látszik gyakorlótér, lakások, boltok, veteményesek sokasága is befelé haladva.



Ezzel vége is Mandalay megtekintésének.Még egy estebéd az utcasarkon (Biryani - rizs izékkel).

Nincsenek megjegyzések: