2013. március 30., szombat

Mandalay - Mingun


Nagyjából egy órás hajóút Mandalayből Mingun.A hajón összefutok az angolokkal.

Egyik volt helyi király Mingunban akarta felépíteni a legnagyobb pagodát, de meghalt mielőtt elkészült volna. A több ezer téglából álló alapja kissé romosan megtekinthető. Régebben fel lehetett menni rá, de négy hónapja megtiltották és nem is tetszett nekik, hogy megpróbáltuk.A világon itt van a legnagyobb működőképes harang (Mingun Bell; a legnagyobb Moszkvában van, de az törött).


A félbe hagyott építmény anyagából jutott másik, befejezett templom építésére. Azt meg is csodáljuk.

A visszaindulás előtt még ettünk az itt megismert német és amerikai utastársammal lepényszerűséget (babos, hagymát meg valami zöld...).

A hajó 2 körül ért vissza. Már reggel is motor-taxival jöttem a hajóhoz, most is ezzel megyek tovább. Egy út pár száz forint a távolság és alku függvényében.


Várat még magára délután a "világ legnagyobb könyve", a Golden Palace (ami nem a palotában van, és a Palota (az a nagy négyzet alakú erőd, amit már kívülről egyszer körbejártam).A 729 kőtábla mindegyike külön sztúpában van elhelyezve egy szentély körül (Kuthodaw Paya).Rajtuk a Buddhizmus alapvetései (Tripitaka), további 1774-n pedig ezek magyatázata a szomszédos templomban -innen a "legnagyobb könyv" jelző. A Golden Palace valamikor a Palotában volt, de szétszedték és a falakon kívül újra összerakták. Valamikor királyi rezidencia volt, szépen faragott, díszített, aranyozott fa építmény. Túlélését is áthelyezésének köszönheti.Ugyanis a Palotát a második világháborúban lebombázták.Így magában a Palotában, annak középén rekonstruált építmények láthatók, a 6+ km2 terület többi része tiltott katonai zóna. Sok is az őrkatona, de látszik gyakorlótér, lakások, boltok, veteményesek sokasága is befelé haladva.Ezzel vége is Mandalay megtekintésének.Még egy estebéd az utcasarkon (Biryani - rizs izékkel).

Nincsenek megjegyzések: