2024. március 7., csütörtök

Thakhek - egy hosszabb motorozás


A mai nap egy hosszabb motorozással kezdődött.

A legtávolabbi cél Nakai település és a környékén levő víztározók, erőművek voltak. Bár ez épp a száraz időszak (itt két szezon van: a monszun esővel és a száraz) és ezért sok víz nem volt. 


Az út eleje az előző napihoz hasonló volt. A forgalom mérsékelt. Érdekesek ezek a hegyek vagy inkább sziklák. Nem tudom, hogy Halong öböl (Vietnám) sziklái és ezek azonos geológiai képződmények-e, de nagyon hasonlóak.

Nakai egy magaslaton van. A víztározó most üresnek tűnt. Az út viszont szép volt, de nem lehet minden helyen megállni fotózni.

A magaslat tövében vízerőmű és alatta az egyik irányba folyó, a másikba épített csatorna vezet tovább.

  

 

 

Valószínűleg emiatt vannak most is rizsföldek, amik szépen zöldellnek és az út másik oldalán pedig kiszáradtan várják a következő szezont. Arra nem jöttem rá, hogy mitől függ, hogy kap-e vizet egy terület. Talán van pihentetés is?

 


A  városba érve még készült ez a két kép: az egyik egy mutatósnak szánt főbb útról, a másik egy mutatós körforgalomról. Ha már mutatós dolgokról van szó: van a városban még pár díszített útszakasz. És vannak szép, új épületek, kisebb paloták, amik nem tűnnek középületnek. És persze viskók is. Mindenesetre látszik, hogy van fejlődés. És ez nem csak ebben a városban, hanem az út menti települések esetében is előfordul.

 

 

Sikhottabong sztúpa

Visszaérve a városba még ez a sztúpa volt a listámon. A Mekong partján van. Több helyen írtak róla és valami nagyobb rendezvénynek is helyt ad. Mindenesetre hatalmas parkoló van mellette. 

A sztúpán kívül van templom is a területen. Szépen rendben tartott épületek. A templomban egy szerzetes épp egy helyi párnak kántált és osztott áldást. Aztán egyszer csak valamit angolul próbált mondani és kézjelekkel fotózásra biztatott (ami elég szokatlan volt, de éltem a lehetőséggel).


Beszélgetni is akart, de nyelvtudás híján ez nem volt túl tartalmas. A neve kiderült (de nem emlékszem rá) és érdeklődött, hogy honnan jöttem, de szerintem az országot nem ismerte. Ennyiben is maradtunk.



Az egész napos motoron ülés után még egy futást iktattam be. Vacsora a folyó parton.

Nincsenek megjegyzések: