2023. december 6., szerda

Pattaya 2


Eltelt egy hét. Mintha épp ma lenne Mikulás ... Mondhatnám, hogy ezt a posztot a Mikulás hozza :-)

Az edzések, elsősorban a futó edzések szépen mennek, de a másfél hónap kihagyás nyomai még látszanak az időeredményeken. Átálltam a reggeli futásra: akkor még kellemes az idő a tengerparton.

Murphy törvénye, miszerint ha valami elromolhat, el is romlik, továbbra is velem él. Ezen az úton szokatlanul sok dolog adta meg magát részben vagy egészben.

Az első a cipő talpbélése volt, ami Taipeiben egy lyuk miatt kezdte törni a lábamat. A vége egy talpbetét vásárlása lett, amit az eredeti helyére sikerült betenni. Azóta ez működik.

Valahol azt vettem észre, hogy az órám kis mutatója állt meg (akadt el), ami így is marad (szoftveres megoldás nincs, hardverest pedig nem is ajánlott a gyártó). Talán óracsere lesz a vége.

A következő a számítógép, amit itt végül szépen lassan, szétszedtem és az internet bölcsességei alapján megállapítottam, hogy az eddig is valószínűsített alaplapi probléma lehet a töltés elmaradásának oka (mivel más, a neten szóba került dolgok nem javítottak a helyzeten). Úgyhogy most gépvásárlás előkészítése folyik. Ezügyben még egy probléma adódott, hogy a külső házba mentett SSD-t a Windows nem ismeri fel. És erre az internet népe sem adott semmilyen használható (nem formatálással kezdődő) ötletet. Félretettem Magyarországra ezt a problémát. No meg van indulás előtti mentés, szóval nem nagy tragédia (vagy még nem jöttem rá, hogy miért az).

Tekintettel arra, hogy a szállásomon egy Apple MiniMac várt (ami egyébként véletlenül alakult így), a fontos dolgok elérése megoldódott arra az időre, amíg Pattayán vagyok. Attól nem félek, hogy Mac rajongó lesz belőlem, jórészt a Chrome keretein belül elvagyok. Arra azonban nagyon jó, hogy az eddig kényszerűségből mobilon kezelt dolgokat végre rendes méretben is elérjem (a mobilon végzett munka sokszor, összetettebb helyzetekben olyan, mint egy kulcslyukon átlesve végezni a dolgaidat). Ennek következtében sikerült az elmúlt hetekben kialakult rendezetlenséget nagyjából felszámolni. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az internet a lakásban nem működött, mivel senki sem lakik itt, senkit nem is zavart  (általában a szolgáltatás ki- vagy bekapcsolás a környéken hibákkal jár: ezt 2 nap alatt sikerült megoldani).

A fényképezőgép Taytayban bokrosodott meg: nem volt hajlandó képeket elmenteni. Kiderült, hogy nem a kártya telt be, a kártya fele még üres volt. Az addig készített képeket sikerült a felhőbe menteni a kártyáról. Ezzel a géppel az új-zélandi elázása óta voltak gondok (lett is javíttatva), de egy hibaüzenet megjelenése óta, ami a net szerint gyári hiba (amit csak épp a gyártó nem ismer el), csak nagyon drágán lenne javítható (értsd: nem éri meg). De a hibaüzenettől függetlenül eddig használható volt. Most már nem tűnik annak, különösen azt követően, hogy a kártya formázása után sem menti a friss képet.

Tegnap reggel az egyik bankból küldtek üzenetet, hogy a kártyát felfüggesztették gyanús tranzakció(k) miatt. Ennek letiltás lett a vége egy hosszabb telefonos egyeztetést követően - úgy tűnik a kártya adataival az USA-ból próbálkoztak - nagyüzemben. Még jó, hogy vannak preventív banki rendszerek. Ilyesmi történt már korábbi utazások során is: szóval jobb több eszközzel rendelkezni a költségek fedezésére.

Félreértés ne legyen: ez nem panaszkodás. Csak azok a dolgok, amiknek a következményeivel itt foglalkoztam. Jó tesztje annak, hogy mennyire tudok (még?) rugalmasan hozzáállni a változó környezet okozta nehézségekhez. Úgy tűnik, hogy még megy :-)

A házban, ahol lakom, mindig is sokan voltak itt Európából áttelelni. Most is sokan vannak. Egy nyugdíjas telep. Pár arc ismerős, sok nem. Azonban az állapotuk eléggé leromlott. Némelyik alig tud mozogni. Elég szörnyű látvány. Murphy?

Az F1 történéseivel is próbáltam haladni. Itt, Thaiföldön elérek egy olyan szolgáltatást, ami az események videós összefoglalóit engedi megnézni (az F1 dolgai eléggé össze-vissza elérhetők jogi okok miatt a világban). Még egy versenyhétvége összefoglalója és vége lesz nálam is a szezonnak.

Korábban írtam a hírszegény és Facebook mentes életmódról. Ez egyelőre csak annyiban változott, hogy a napi rövid hírösszefoglalót és heti külpolitikait megnézem. Üzleti kérdésekben persze van amire rá kell nézni, de ezeket kereséssel meg tudom oldani. A fura leginkább az, hogy nem nagyon hiányzik a sok hír. Ami meg elér, még mindig azt a benyomást kelti, hogy alapvetően az állóvíz kavargatásával foglalkoznak sokan. Persze az is lehet, hogy most(anában) áll a világ a feje tetejére, csak épp nem veszem (vesszük?) észre. Az ember sosem tudhatja.

Itt egyébként jó idő van. Mondják, hogy kicsit melegebb a december, mint szokott lenni. Én elvagyok vele. Általában kicsit felhős, ritkán esős az idő, de van sok napsütés is. Nem panaszkodom. 


Zöldség-gyümölcs piac

Finomak a gyümölcsök, érik a durián, jó a kaja. 


Durián lelőhely

Nincsenek megjegyzések: