2023. december 15., péntek

Pattaya 3

 

A pihenős napok azt is segítik, hogy az ember ráhangolódjon arra, ami Magyarországon várja. Ez nem feltétlenül örömteli, de része az utazásnak. 

Egyelőre még csak ToDo listák vannak: itt megoldandó, Magyaroszágon megoldandó dolgokról, időpont egyeztetések, naptár, stb.

Próbálom a "megmurphysedett" eszközeim pótlását is megoldani. Jó lenne egy számítógép amire megérkezem. 

Lett egy kis "karitatív" elfoglaltságom is: a volt munkahelyemen kicseréltek egy gépet és az évekkel ezelőtt azon megoldott távoli elérést és mentést kellett reprodukálni (amit a siker kapujában egy szolgáltatói router csere tett még nehezebbé - a router beállítások sehová sem voltak elmentve). Némi szívással, de sikerült mindent visszaállítani és működőképessé tenni. Meglepetésemre, mivel először nem is nagyon emlékeztem, hogy miként lettek összerakva ezek a dolgok anno.

A reggeli futások mennek szépen, javul az időeredmény is. A hőmérséklet viszont növekszik, amit nagyon lehet érezni is. A gyümölcsöket és helyi kajákat szépen sorban levadászom. A volt kollégákkal is vannak időnként szabad programjaink. 

A városban járva-kelve látszik, hogy a covid szezon alatt, után sok dolog megújult (és újul most is). Rendezettebbé válnak az utcák, szebbé az utak, épületek. Nagyon hasonló a benyomásom, mint Bangkokban volt. Ez jót tesz a városnak. Persze megmaradnak a mozgó árusok, a kupis bárok, stb. A vendégek között felülreprezentáltak az oroszok (fura módon 90 napra maradhatnak érkezéstől - vízum nélkül, amíg az EU-sokra 30 nap vonatkozik) és a nyugati nyugdíjasok. Ez mondjuk nem feltétlenül előnyös. 



Az elhíresült Walking Street

A Walking Street is felébredt covid álmából. Valahogy frissebb és rendezettebb, mint korábban - jót tett neki a ráncfelvarrás. Az élet nyüzsög (mínusz a kínai sétáltatott turistacsoportok) - szóval van még hely. 

A Thaiföldön nemrég legalizált cannabis árusítás is nagyban beindult. Egy csomó ilyen üzlet nyílt. Majd az idő eldönti, hogy a kereslet-kínálat mennyit tart el. No meg amit szabad, az talán nem is annyira kell :-O

Vannak rendezvények is: jet-ski világkupa futam, helyi windsurf bajnokság és azokat kísérő ingyenes műsorok, amikre csak úgy rá lehet találni.


Egy helyi kulturális program, zene-tánc (itt büfé nélkül)

Érdekes módon az utolsó napok itt mindig valahogy sűrűvé válnak. No meg jön az az érzés, hogy mennyi minden kimaradt, amire lett volna lehetőség. Az elutazás előtti napon 30 éve nem látott egyetemi (kollégiumi) ismerős érkezett Thaiföldre (aki egyébként éppen Svájcban dolgozik és costa ricai, beszél magyarul és lengyelül is. Ami persze egy szép iszogatós estét jelentett azonnal. 

Még a Fülöp-szigeteken merült fel kérdésként, hogy lehet-e (legálisan) gyümölcsöt bevinni az országba innen? Ennek is utánanéztem: magánforgalomban fogyasztható növényi részeket lehet bevinni 5 kg-ig. Fő szabályként. A mellékszabályokat nem néztem és úgyis az élet alakítja. Jó ezt tudni.

Amikor ez a poszt megjelenik, akkor épp repülök majd Európa felé. A mínuszokba.  

Volt még a gépemen pár érlelődő poszt előkészítve. Még idén igyekszem majd valahogy a nyomukra jutni (az SSD felélesztésével vagy a memóriáméval) és kitenni, hogy az utazásról elmondandók elő is kerüljenek.


Nincsenek megjegyzések: