2021. november 5., péntek

Málta - Mdina


Útközben megálltam Mosta-ban. A hely tervben volt, de hazafelé. Azonban valami terelés miatt a busz arra fordult, amerre mentem volna. Újratervezés.


Mosta Rotunda


Az oszlopsor oldalról

Itt egy nagy templom (Mosta Rotunda) van. A II. világháborúban a kupolán keresztül behatolt egy bomba és nem robbant fel. Az épületben akkor sok ember keresett menedéket. Így sokan megmenekültek. Ez isteni csodának tekintik azóta is. A bomba másolata ki is van állítva a templomban.


Kupola


Templom belső a galériáról


A bomba (replika)

Maga az épület is látványos, hatalmas kupolával. Előtte egy II. világháborús óvóhelyben kialakított kis múzeum ad rövid áttekintést Málta háborús történetéről.


Óvóhely - múzeum

Újabb zavaros buszozás Mdina-ba. Egy régi fallal körbevett város, hangulatos utcák, hatalmas és díszes bazilika és múzeum.


Városkapu


Templom kívül ... 


... és belül


Utcácska

A közelben pedig a Szt. Pál katakombák: tulajdonképpen homokkőbe vésett temetkezési helyek. Több lejárat van az egyes nagyobb sírkamrákba. Kis kiállítás magyarázza a hely történetét.


Sírhely (rekonstrukció)


Sírkamrák (eredeti és ezekből rengeteg volt itt)

Az úton idefelé még volt egy templom-óvóhely-sírkamra-múzeum komplex, ami szintén szép és érdekes volt:  Wignacourt Múzeum. 


A templom


Az óvóhely


A sírkamrák

A sűrű nap után még a "legjobb" pastizzi lelőhelyet s megnézem: Is-Serkin nevű helyen helyi öregek és a pastizzi (leveles tésztában valamilyen töltelék) tényleg finom.

Ismét hosszú nap alakult ki.

Nincsenek megjegyzések: