2021. november 2., kedd

Málta - landolás


Sima út volt. Bár volt egy kis turbulencia, a landolás szépen sikerült. Délről szálltunk le, így térképszerű rálátás volt Máltára. Fotózni nem tudtam, mert nem az ablak mellé sorolta ki a helyemet a Wizz Air.

Az olaszokkal szemben itt angolos alaposággal ellenőrizték az oltási igazolást és az EU-s utas azonosító nyomtatványt is (amit online lehet előre kitölteni). Persze ezeket a Wizz Air is megnézte Budapesten.

A maszk itt minden zárt térben és a járműveken is kötelező. Valahogy mindenki hordja is, de a mikéntben nagy a szabadság, de megkövetelik. Persze sokféle ember van erre. Ugyan a lakosság 80%-a máltai, a többiek és a turisták igencsak színessé teszik az összetételt. És így a kultúrát is, a maszk kultúrát is. 


A reptéren vettem egy hétre buszbérletet és egy átszállással a szállodában voltam. A busz igen szűk helyeken is halad, tekereg és elég hirtelen indul és áll meg. Megálló sok van, de ha nem intenek és leszálló utas sincs, akkor megy tovább. A menetrendet nagyjából követi (a Google-hoz képest). Nagy dugók nincsenek, de forgalom van bőven. 

A közlekedés bal oldali. Motoros nincs sok (kivéve az ételfutárokat), talán még Budapesten is több van, pedig itt még egész nap 18-26 fok között van a hőmérséklet. Kicsit fura. 

A buszból a szokásos európai márkák látszanak, majdnem mindegyik, de kicsiben. A szállás bejáratánál egy Costa, ahol egy Flat White már meg is volt. 

Ami az élelmet illeti: első benyomásra van olasz, török-arab fogás rengeteg és sok édesség. A nyelv érdekesebb. Szinte minden megvan angolul, de a máltai is hivatalos. Azt - bár latin betűkkel és plusz írásjelekkel jelekkel írják - felolvasni nem próbálnám. Maga a nyelv a történelmi arabon alapul olasz-sziciliai befolyással. 


Meg lehet próbálni "máltaiul" olvasni ...

A szállás a parton van. A környék szép, sziklás öblök és mindenféle épületek: ezek stílus és állapot értelemben is igen vegyesek. Sok új és felújított épület között vannak kissé és a lakhatatlanságig lerobbantak is. És nem csak ebben az öbölben (St. Julian öböl, Sliema). 

Délután bementem Valetta-ba. Nagyon szép a belváros, sok történelmi épülettel, négykor tisztelgő ágyúlövéssel, stb. De egy utcával odébb könnyen találni lepukkant épületeket. Sok helyen pedig épp renoválnak. 

A nap este fél hat felé már mélyre megy, gyorsan besötétedik. Este egy pizza és sör zárja a napot - no meg ez a blogbejegyzés. 


Kilátás a szálloda tetőteraszáról


Krisztus Király


Miniszterelnőki hivatal (Castille Palace)


Tőzsde


Felső Barrakka Kert


Megemlékező ágyúlövés (szintén törökökkel kapcsolatban)


Triton szökőkút

Nincsenek megjegyzések: