2016. március 16., szerda

Egyebek 1


Árkartell vagy árszabályozás - Koh Tao

Nem csak a taxi ára volt feltünően azonos a szigeten. A mosástól (50 bath/kg) a taxin, masszázson és motor bérlésen keresztül búvárkodásig sokminden fix áron van. Ennek van előnye és hátránya is (nem kell keresni az olcsóbbat vs. a verseny hiánya). Persze vannak dolgok, amik változó árúak: kaja, ital, valuta váltás.

Kompok

Néhány cég nyújt komp szolgáltatást a szigetek között. Ezt kombinálják vasúti vagy buszos szakaszokkal illetve helyi transzferrel. Ez kényelmessé teszi a turisták dolgát az utazások szervezésénél.

Időnként jobb megvenni helyben kis irodában az ilyen csomagot,  mint a neten csak komp jegyet és magad megkűzdeni a helyi és távolsági csatlakozások problémáival. A döntés előtt meg kell nézni, h mi az adott helyzetben jobb megoldás.

Az első két kompozásunk a Lomprayah cég nagy sebességű (45 km/h) katamaránjaival volt. Jó sok (több száz) ember és csomag felfér - higgyük, h a kapacitás határáig. Vannak ettől lassabb kompok is, kicsit olcsóbban.

Good Luck! Good Luck! Good Luck!

Ennyi volt érthető az idősebb szerzetes kántálásának a végén. Bangkokban a Wat Arun mellett egy szép buddhista templomba néztünk be. Ott ült egy szerzetes,  akihez helyiek és turisták is oda-oda mentek. Beszélt vmit nem túl hosszan thaiul vagy tán páli nyelven (buddhizmus eredeti nyelve),  amit a címadó angol kifejezéssel zárt. Háromszor. Aztán kapott minden oda ülő egy kis karkötőt és adhatott egy kis adományt a szerzetes melletti tálkába.

Nem vagyok még biztos benne, h hozott-e szerencsét,  de várok türelmesen (legalább ennyi átjött a tanokból ;-).

Buszon

Ez szinte mindig téma lesz. Most épp a Surat Thani és Khao Sok közötti nagy buszon történt,  hogy a teli buszba beszállva a hátsó sor felé tereltek. Elöl volt még egy hely - ide ült utitársam végül -, miután a hátsó sor utolsó két szabad ülését egy enyhén keresztbe álló, lekötött moped foglalta és zárta is el. Nekem sikerült átkűzdenem magam rajta és kényelmesen (?) leülni.


A másik helyre ez lehetetlennek tűnt. Mindaddig, amíg egy 11 év körüli tanuló kislányt fel nem vett a busz és a kalauz le is ültette oda. Az út két órájára végül ez talán kényelmesebb volt,  mint állni.

Minibuszon

Khao Sok és Krabi, Ao Nang part között kb. 3,5 óra lenne az út minibusszal. A minibusz 3-3-3-3-4 (sofőrrel 16) fő konfigurációjú, de így alig van hely a csomagoknak (a hátsó üléssor mögött és a közlekedő részeken). Mind turisták vagyunk nagy csomaggal. Már 13 arc ül bent,  amikor jön még kettő. A kocsi tele. Aztán jön még kettő és - kisebb csoda - újra záródik az ajtó. Jó turista kis helyen is elfér :-)

A két pont között vezető legrövidebb - gazdasági értelemben vett - út is új értelmet nyer és a leszállók helyett újabb utasokat, kis kerülőt szül. Végül Krabi városban várunk majd egy órát valami helyi járatra, amire a maradék utasokat elpasszolta a sofőrünk. De legalább a szállásunk előtt tett ki ez a helyi izé - összesen két óra késéssel.

Ez is Ázsia és még nem is a legrosszabb arca ;-)

Pálma olaj és kaucsukfa

Tavaly Borneo kapcsán írtam a pálmaolaj ültetvényekről. A félszigeten buszozva itt is látni őket, bár nem tünnek olyan nagynak és végtelennek. Azonban sok helyen kaucsukfa ültetvények vannak helyettük, a kis gyűjtő edénnyel. Azonban ezek sem olyan végeláthatatlanok. Talán itt jobban ügyelnek a dzsungel és a termelésben vont terület egyensúlyára?














Szunyogok

Aki Ázsiába indul általában megkapja a jó tanácsot, hogy használjon szúnyog riasztó valamit. Nem is lenne érdekes a téma, ha nem látom magamon, hogy szúnyog és szúnyog között is van különbség. Ez most abban nyilvánult meg, hogy némelyik csípés másnapra teljesen nyomtalanul eltűnt, ugyanakkor néhány több mint két hétig - különböző színekben játszó, sokszor viszkedő foltként hűséges kísérőm maradt.

Ami a szúnyogriasztó spray vagy kenőcs hasznát illeti, az a tapasztalatom, hogy egy ideig igen hatásosak, de idő és szúnyog sűrűség függvényében elvesztik erejüket (innen a csípések). Esténként hasznos dolog a riasztó ;-)

Cunami

Az egyik szigeten egy délután hírt olvasunk a Szumátrától délre történt tenger alatti vulkán kitörésről és a lehetséges cunamiról (amit erre felé komolyan vesznek). Aztán lefújták a riadót arra tekintettel, hogy a földmozgás nem olyan volt, aminek cunami lenne a következménye.

Ezt megúsztuk.


Nincsenek megjegyzések: