2021. augusztus 17., kedd

Úton Tbilisibe


Kiadós reggeli a szálláson. Tényleg kiadós: többféle sütött, melegített dolog, zöldségek, kevés édesség. Finom ízek. 

Újabb 30 km földút és útépítés majd akármilyen út és egy kis autópálya és egy kis autópálya építés (ez utóbbi kínai cégekkel - bizonyára jó kis kínai hitelből). Majd 10 óra...


A messzi markoló mögött ott az út ... 


Az akármilyen út


És ami a fejünk felett volt éppen (itt a sziklaomlás tábla nem vicc)

Közben 2150 méterről 450 méterre ereszkedtünk és letoltunk 390 kilométert. Fárasztó út volt. Most nem én vezettem, de talán ez rosszabb. Az út rázós volt, így olvasni sem lehetett. A Kaukázust elhagyva nagyjából sík területre érkeztünk, itt van Tbilisi. Itt is volt egy kis dugó, de a szállás gyorsan meglett.

A szállás tágas, kényelmes. Ajánlott az egyik arc itt egy éttermet és megfogadtuk a tanácsát. Jól tele ettük magunkat (+2-2 helyi sör).

Az úton még láttunk egy majdnem gleccsert (nem volt a nyomott hó teljesen eljegesedve) és sok szép hegyet, völgyet, folyót.


Majdnem gleccser

A kocsink amerikai abban az értelemben, hogy Fahrenheitben és mérföldben van minden kiírva (Grúzia metrikus norma szerint működik). Ennek oka - gondolom - a mindenféle import. Rengeteg jármű bal kormányos itt, ami bizonyára szintén import miatt van így, míg a forgalom jobbos. Kicsit fura, de élhető.

A közlekedésben az úton (akár az autópályán) bóklászó állatok (tehenek, tehén csodák, birkák, disznók, szárnyasok, kutyák, stb) elég zavaróak (pedig a tehén itt nem szent állat). De legalább éber maradsz, hiszen sosem tudhatod....

A másik tragikus dolog a fekvő rendőr. Van fekete-sárga műanyag (amolyan EU konform és valószínűleg EU pénzből) beton (alig látható, de érezni biztos fogod), kötél (ami ki van feszítve és rendesen üt), félbe vágott fatörzs (aszfalton vagy a sártengerbe rejtve) és a negatív (azaz egy alig látható gödör). Ami táblás jelölést illeti: néhol van néhol nincs. Van ahol meg csak tábla van - fekvő rendőr nincs. Szóval sosem tudhatod.


Az EU konform fekvőrendőr


A tradicionális fekvőrendőr

Egyébként mindenki megy amerre a dolga viszi. Célra tartanak és igyekeznek a zavaró tényezőket - köztük téged is - kiküszöbölni. Baleset nincs túl sok (tán egyet láttunk), de nincs kizárva sem. Szóval amolyan kihívás itt menni: vagy az út hiányzik, vagy a közlekedési kultúra. Végülis minden nem lehet egyszerre 😀.

Nincsenek megjegyzések: