2021. augusztus 18., szerda

Tbilisi


Reggeli a szálláson. Bőségesebb, mint a tegnapi felettébb bőséges. Meglepetés vodkával :-o Házi vodka. Ma úgysem autózunk. 

Helyette várost néztünk:

Liberty Square (Szabadság tér) 

A tér a város puccos központja egy aranyozott Szt György szoborral a közepén. Itt áll a régi városháza is. A régi épületek általában vagy nagyon elhanyagoltak vagy nagyon modern módon lettek felújítva. Sok esetben moder üzletek kapnak bennük helyet és a régi városrészben is sok a modern épület. Ez sokat elvesz a város eredetileg hangulatosnak tűnő régi utcáinak varázsából. Remélem majd javítanak még ezen... 




Szt. György közelebbről (aki nem névadó, azonban védőszent)

Narikala Fortress (Narikala erőd) 

Egy kis hegymászás. Nagyon szép kilátás van az erőd romjaiból a városra. Itt egy templom az egyetlen épp épület. Nem messze a hegyen még ott van Georgia Anyja szobor, ami egy kicsit fura... Nagy és fémes fényű messziről. Közelről nem láttam. 


Az erőd a templommal a hegy tetején


Kilátás az erődből


St George Church (Szt György templom) 

Az ország Szt Györgyhöz köti sorsát. Így ez a templom egyben az egyház itteni központja is. Kívülről igen felújított, azonban a belső eléggé eredeti freskókkal van tele. 


Bridge of Peace (Béke hidja) 

Modern gyalogos híd, tetővel. Sok turista attrakciót ajánlgató helyi arccal. Másfelé is sokan ajánlgatnak szolgáltatásokat. Itt is hiányoznak a turisták. 



Holy Trinity Cathedral (Szt Háromság katedrális) 

Hatalmas épület (Grúzia legnagyobb temploma) , kívülről nagyon látványos, belül viszont meglepően visszafogottan dekorált. Nagyon megéri a fél órás sétát a nyüzsgőbb zónából. 



A különálló óratorony (ahogy szinte minden templom esetében)

Pipes of Nothing (Semmi csövei - elnevezés tőlem) 

Pár éve még csak építették. Most kívülről ugyan késznek tűnik, de a bejáratra lerakódott por alapján épp semmire sem használják és munka sem folyik benne. :-o


A "csövek", mögöttük az Elnöki palota

Presidential Palace (Elnöki palota) 

Érdekessége a Berlini parlament (Reichstag) kupolájához hasonló kupola. Vagy fordítva? 

Metekhi St Virgin Church (Metekhi Szt Szűz templom) 

Egy kisebb templom közel a Mtkvari (Kura) folyóhoz egy magaslaton. Szép hely egy Szt György szoborral. 


Aluljáró kiállítás 

Ilyesmi több helyen is van az egyébként jellegtelen gyalogos aluljárókban. Talán igényesebb graffitinak lehetne leírni ezeket az alkotásokat. Némelyik igen szép vagy éppen szellemes. 


Délután egy kávé a helyi "Starbucksban", amit itt Coffesta néven lehet meglelni. Bár semmi komoly gond nem volt (második főzésre azt kaptuk, amit fizettünk), de nem ajánlom őket: van elég más kedves kávézó a városban. 

Vacsora a tegnap bevált étteremben, persze most már kicsit visszafogottabban. 

"Ничего" (e: nyicsivo, semmi - oroszul) 

Ennyivel intézte el a házi bácsi a szállás előtt a szűk utcán parkoló kocsink kilincsének tövébe tuszkolt, grúz nyelven teleírt jegyzetlap üzenetét. A papírt pedig alaposan összegyűrte és bár le nem nyelte, de kidobta. Remélem sosem tudjuk meg mi állt rajta. 

Vajon mennyi szöveg lenne már valami?

(Másnap reggel aztán azért kiderült, hogy kicsit előrébb álltunk, mint kellett volna... Hátrébb álltunk. Így egy kocsival kevesebb tud parkolni, de ez valakinek bizonyára nagy boldogság - nekünk mindegy.) 


Ez szembe jött a régi városrészben. Amiért érdekes volt látni, az ebben a cikkben van.


Még egy templom (Sioni Cathedral)

Nincsenek megjegyzések: