2019. november 4., hétfő

Ami (majdnem) kimaradt


Doi Chaang - Chiang Mai / Chiang Rai

A Chaang (Chang) elefántot jelent. Most mégis a kávé miatt hozom elő a Doi Chaang kifejezést. Chiang Maiban "estünk be" ide kávézni. Kb. 30 éve királyi segítséggel alakult úgy, hogy a környékbelieket a mák (értsd itt: ópium) termesztésről a kávéra próbálták rávenni és ehhez alakult a kávézó lánc. Később Chiang Raiban is voltunk hasonló üzletben.

A stílus a Starbucks minta, de a lánc thai, a kávé pedig itt is finom :-)


Egy jó (?) fotó kedvéért - Chiang Mai

Chiang Maiban a városfal egy rövid rekonstruált szakaszán sok a galamb a járdán. Mert etetik őket. Aztán beáll valaki a fal elé (lásd első fotó) és az etető egy botra erősített üdítős dobozt kezd a betonon húzogatni jobbra-balra (ami ugye elég rendes zajjal jár). A békésen étkező galambok ezt hirtelen felszállással hálálják meg. Ekkor csak egy megfelelően időzített klikk a mobilon és kész is az életed legjobb képe. 

Azt nem figyeltem ki, ahogy az etető-zajongó mennyit kér ezért: biztos megéri neki ;-)


Előtte


Utána
Saffron - Luang Prabang 

Még egy kávézó: helyi termesztésű kávé szerződött gazdáktól, helyi feldolgozás, pörkölés és (már?) két üzlet - kicsit Starbucks stílusban. És finom is.


Így a laoszi helyi kávézók sem maradnak ki :-)

Big Brother Mouse - Luang Prabang

Hülye név mögött egy nagyon támogatandó kezdeményezés van. Írhatnám azt is, hogy pokróc stílus mellett egy pozitív élmény. Utóbbi az utcán szórólapozó idősebb fazonról szól,  míg az előbbi arról, hogy e név mögött angol társalgási alkalmat teremtenek laoszi fiataloknak. Naponta 9-11 és 17-19 óra között várnak angolul beszélőket Luang Prabang egy épületébe, ahol helyi fiatalok így gyakorolhatják az angolt. 

És gyakorolják is. Sokan vannak, legalább 10 darab 4-6 fős csoport volt, amikor mi is beültünk egy alkalommal. Általában bátran kérdeznek és a mi kérdéseinkre is részletesen válaszoltak. Van aki tanul még, más munkát keres és van aki munka mellett szán időt erre. 

Miért érdemes elmenni egy ilyen alkalomra? Sokat meg lehet tudni a helyiek életéről, gondolkodásáról, érdeklődéséről, terveiről. 

Win-win helyzet. Ez plusz egy érdekes program a városban, nagyon közel a központhoz.

Nincsenek megjegyzések: