2014. szeptember 27., szombat

Baku 3. nap


Újabb buszozós nap. A szálloda portása 130 Euroért ajánlott egy napos kirándulást. Helyi buszokkal (120-as vagy 193-as a belvárosból és átszállás (lásd lentebb) után 195-ös az Elet elágazásig) 1 Euroért el lehet jutni a közelbe és onnan taxizni, ami megvan 30 (+5 és egy energiaital) egységből. A kalandról és a plusz mecsetről nem is szólva.

Szóval reggeli után busz. Jó óra alatt kiérünk a helyre. Egy készséges nepper a buszról egyenesen a taxihoz vezet. Megbeszélés: útvonal, 40, 30. Utóbbiban megállapodunk.



Mud Vulcanos (Sár vulkánok)



Földúton gyorsan odaérünk, a nepper mutogat.



A jelenség olyasmi mint egy kis vulkán, a közepén sáros víz bugyog fel vagy lövell ki időnként, majd ez folyik le a kis kúp oldalán és szárad meg. A kilövelést állítólag gáz okozza, mármint földgáz vagy ilyesmi. Szaga nincs.



Fotózgatunk, talpunkon vastag sárréteg. Az idő szép napos, a kilátás is szép: a kis dombról látszanak a közeli hegyek az egyik oldalon, a tenger a másikon. Közben a sárvulkánok felfúvódnak, és relaxálnak.



Elindulunk egy másik földúton a következő helyre, de egy elakadt teherautó sofőrje jelzi, h az út járhatatlan. Így vissza a főútra és onnan tovább.



Goubustan



Sziklarajzok, több ezer évesek. A szikla (homokkő) málik, hatalmas tömbökre szakadt az egykori szikla és így a rajzok szanaszét hullott darabokon láthatók.



Állatok és néhány (pálcika) emberábrázolás. Érdekes.



Van néhány vízgyűjtő gödör is a kövekbe vésve.



A terület bejáratánál múzeum (2 egység, mint szinte minden ilyen belépő), benne kis kiállítás az ősi emberi életformáról. Multimédiás. Egyszer OK.

Bibi-Heybat mecset



A két buszjárat között a mecsetnél kell átszállni. Az út közel vezet itt a parthoz. Lent kikötő és gyár, itt szerelnek össze olajfúró platformot. Fentebb a mecset, az út túloldalán, a hegyoldalban temető.



Megnézzük. Szép, de a mecsethez nem illik ez a háttér (a fentebbi fotón cselesen kitakarva).

Útközben

Olajkitermelés itt-ott: szárazföldön és vízen is. Építkezések "nagyobb jobb" jeligére: lakótelepek, üdülő telepek ipari és katonai létesítmények.



Az út mentén sok helyen fal kilométereken keresztül: innen takarja azt, ami mögötte van és talán az utat is védi az ide tévedőktől; onnan nézve talán zajt szűr, vagyont véd, rejt; szegénységet takar.



A buszon van elég utas, ülnek és állnak is.



Van, ahol bevárnak csatlakozó járatot. A városban monitoron a várható érkezés (amolyan futár), ami igaznak is bizonyul. A "megálló" fogalma szószerint értendő: szólsz vagy intesz (az út szélén) és a busz megáll, ha a sofőr észreveszi.

Kaja már Bakuban, beülős, de haladós helyen.

Hammam



Már első nap kinéztük, XIX. századi hely (Taze Bey), a világból barokkosan összeszedett dekorációval. Budapesti fürdőbelépőért (17 M + 10% a fene sem tudja miért): szauna, hammam, kis medence, tusoló. Pluszért masszázs, fodrász, további szolgáltatások - ezeket kihagyjuk.

Így is jólesett három nap turista üzem után megpihenni. Az óvárosban még jön egy tea - sör -baklava kombó egy kis hangulatos helyen.

Nincsenek megjegyzések: