2008. január 31., csütörtök

Melbourne 1

10-15 ev eleg sok ido es Melbourne is megvaltozott. Persze ra lehet ismerni, kulonosen ahogy az emlekek lassan tisztulnak csavargas kozben (ez olyan, mint a Google Earth-ben, amikor zoomol az ember es a kep lassan ujra kitisztul, elesedik), de szamos ujdonsag is felfedezheto. Leginkabb a belvaros es kornyeke lett telitettebb. Azok a helyek, melyek regebben meg uresek vagy elhagyottak voltak, az elmult evekben kiepultek (inkabb beepultek) es ujabb kozossegi zonak alakultak ki - bevasarlo es szorakoztato kozpontok, galeriak, muzeumok, stb.

Ez reszben jo, masreszt viszont elvett valamit a varos szellos, laza hangulatabol. A nyuzsges kicsit olyan, mint egy szamitogepes jatek, melyben haladni kellene, de az akarmik (itt leginkabb a zako nelkuli ing-nyakkendos bizniszmenek es a szakadtabb turistak) jelenlete ezt akadalyozza. Regebben ez kicsit nyugisabb volt, de azert jo a hangulata - kulonosen, ha sut a nap.


Megvaltozott a tarsadalom viszonya az oslakosokhoz (aborininal people). Reszben uj nevuk van (indigenous), reszben a tarsadalom tobbszor emliti oket a fold osi tulajdonosaikent. Ebeli szerepuk abban is megnyilvanult, hogy a kongresszusunk elso koszontojet a helyi kozosseg egyik oslakos tagja mondta. Kedves volt.





Ime itt az epulet (Victoria Allam Konyvtara), ahol a blog sorsa is kezdodott.







Es egy kep a marketing kedveloinek ...













Nincsenek megjegyzések: