2021. október 19., kedd

Róma +/-


Ebben a posztban mindaz belekerül, ami az előző kettőből kimaradt. Amolyan szabad asszociációs alapon. 

Arány: arany és templomok

Nem hiszem, hogy könnyen lehetne ellenőrizni, de van egy olyan érzésem, hogy Vatikán lehet az első a világon a városok között az egy négyzetméterre jutó arany alapján felállított rangsorban. Róma pedig talán az egy négyzetkilométerre jutó templomok számát tekintve vezetné a rangsort. 

Talán emiatt tűnik reménytelennek minden számba vehető látnivaló megtekintése. Mindenesetre volt egy templom a Trastevere környékén, mely a bejáratánál szerényen a legszebb templomnak állította magát és azért gyűjtött (sok nyelven) adományokat, hogy továbbra is az államtól és az egyházi intézményektől (?) függetlenül fenn tudja tartani magát :-O

Tornyok

Kotroll

Olaszországba kell kitöltött EU-s utasazonosítási nyomtatvány és egy másik kitöltött olasz nyomtatvány a WizzAir szerint. Papíron. Bár tőlünk egyiket sem kérte senki - a WizzAir sem. 

Nagyobb érdeklődésre tartott számot az EU-s vakcinaigazolás, bár ennek is voltak fokozatait: rákérdezés nézés nélkül, nézés kicsit (valamit mókoltál a mobilodon), nézés nagyon (elő is csikartad a megfelelő igazolási képet), majd a kép és a személyi/útlevél összevetése illetve (és/vagy) az ellenőrző pittyentés (amikor a QR kód alapján vmi kütyüvel ellenőrizték is). 

Néhol érezhető izgalommal és a kis hatalom adta lehetőséget kihasználva szervezték sorba a különböző műveleteket illetve igazgatták a sorban állókat - bár a távolságtartást nem igazán megkövetelve. A maszk általánosan kötelező - bár a felhelyezés terén igen nagy szabadsággal. 

A legmókásabb a lenti felirat volt a Colosseum és csatolt részeinek a megtekintése során. Persze azért kellett a maszk, de akkor ez miért maradt így?

A jó oldalon, jó helyen

Mármint a repülőgépen a jó oldalon, a jó helyen ülve láthatod, amit majd megnézel. A kép a leszállás előtt készült, ahogy a gép átrepült Róma felett a repteret megközelítve (feltiratozás tőlem :-O ):

Fiatalok 

A Colosseum mögött, egy lépcsősoron felküzdve magamat egy halom fiatal gyülekezett kisebb-nagyobb csoportokban. A környéken nem volt semmi szolgáltatás (pia, kaja, szórakozás, stb.) és a fiataloknál sem volt semmi különös (valószínűleg pénz sem, legalábbis nem túl sok). De sokan voltak és talán csak szépen szocializálódtak a történelmi háttér előtt. 

"Ha árulnak majd gesztenyét ..."

Nem tudom, hogy miként ragadt meg bennem ennek a dal szövegének az első pár sora 40+ éve, de valahogy megvan. És ha gesztenye árust látok, eszembe is jut. Rómában is.

"'Szabad vagyok' - mondta a majom a rácsnak"

Ha már dalszövegek ... A lenti fotó is hozott egy asszociációt. És ismét nem tudom, hogy miért, de megmaradt pár sor. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik előadóját sem tudtam volna megmondani.   A google viszont persze segített ezt is megoldani.

Fent és lent

Időnként érdemes fel- és lenézni is, ha épp utazgatsz. Vannak érdekes dolgok ezekben az irányokban is. 


Mennyezeti díszítés


Lejárat a kijárathoz

Mit jelent Neked?


Hatalmas épület egy király emlékére

Emlékszem, hogy Washingtonban a Capitolium kapcsán (és sok más helyen a világban, sok más kormányzati épület kapcsán is) az volt az első gondolatom, hogy milyen kicsi is a szemlélődő ember. Bizonyára nem véletlenül. 


A Szt. Péter bazilika előtti téren áll ez a szobor. Vajon az ott megfordulók miként értelmezik? 


Kilátás(talanság)


Elgondolkodtató kép(ek)

Csak két fénykép


Ez az egyik olyan kép, aminek megvan a korábbi, 2002-es párja is
(vannak örök dolgok - különösen Rómában;-)


Egy bátor és a fotózást jól tűrő sirály

Nincsenek megjegyzések: